Pastinaak staat in de lijst van ‘vergeten groentes’, misschien omdat veel mensen niet goed weten wat ze ermee moeten maken. Ben jij de pastinaak ook ‘vergeten’? Of ben je er juist gek op? Maak dan eens deze heerlijk romige pastinaaksoep met chorizo. De soep is zacht van smaak door de toevoeging van slagroom en sinaasappelsap en geschikt als voorgerecht van een diner, maar ook als lunchgerecht met een boterham erbij. Verdubbel het gerecht gerust qua hoeveelheden. Deze lekkere soep gaat namelijk veel sneller op dan je wil.
Ingrediënten
- 3 kleine of 2 grote pastinaken
- 1 grote ui
- 100 ml slagroom
- 1 groentebouillonblokje
- 200 ml sinaasappelsap
- 1/4 chorizoworst
- 4 eetlepels crème fraîche
- indien gewenst: verse peterselie en geroosterd brood voor erbij
Instructies
- Los het bouillonblokje op in 400 ml kokend water. Laat dit even staan.
- Snipper de ui.
- Schil de pastinaken en snijd deze in schijfjes. (De vorm is niet zo belangrijk, je pureert de soep later.)
- Snijd de chorizo in blokjes. Bak deze op middelmatig vuur in wat olie in een flinke kookpan of braadpan totdat ze krokant zijn.
- Schep ze dan uit de pan op een keukenpapiertje, maar laat de olie erin zitten. Deze kleurt nu mooi oranje en heeft de smaak van de chorizo overgenomen.
- Bak in deze olie eerst de ui op laag vuur met een snufje zout en doe na een paar minuten de pastinaak erbij. Bak deze al roerend een paar minuten mee.
- Voeg de bouillon en het sinaasappelsap toe en laat de soep koken tot de pastinaak gaar is (als je er gemakkelijk de punt van een mes in kan steken).
- Laat terwijl de soep kookt de blokjes chorizo tot kruim hakken in de hakmolen van de staafmixer of je keukenmachine.
- Pureer de soep glad in een blender, of met een staafmixer.
- Doe de soep terug in de pan als je een blender hebt gebruikt, en roer de slagroom erdoor.
- Breng eventueel op smaak met zout en peper.
- Verdeel de soep over 4 kommen, schep op elke soep een eetlepel crème fraîche en strooi het chorizokruim erover.
- Garneer eventueel met verse peterselie en serveer met geroosterd brood.
Mocht je deze soep als voorgerecht maken als je een etentje organiseert? Een goede keus! Zeker met de garneringen erbij zal de romige pastinaaksoep met chorizo indruk maken op je gasten. Bovendien maak je jezelf het er makkelijk mee. Je kan deze soep namelijk prima langer van te voren maken en opwarmen op het moment dat je hem nodig hebt. Wacht dan natuurlijk wel met de laatste twee stappen tot vlak voor het serveren.
Is het je al opgevallen dat ik gek ben op gerechten met chorizo? Zo niet, dan is hier het bewijs. Deze Spaanse gedroogde worst is op dit moment zelfs één van de meest gebruikte ingrediënten in mijn recepten hier. De combinatie met pastinaak is echt een aanrader, maar eigenlijk gaat chorizo goed samen met alles wat een beetje romig is (zoals deze risotto). Daarnaast vind ik chorizo een goede tegenhanger van iets bitters, zoals spruitjes.
Hoe gebruik jij chorizo graag?