Deze goedgevulde Chinese zoetzure tomatensoep is een variant op het voorgerecht dat je bij de Chinees kan bestellen. Ik maakte er een maaltijdsoep van, met lekker veel groentes, zodat je makkelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid komt.
Om die kenmerkende zoetzure smaak te krijgen heb je een flinke verzameling aan ingrediënten nodig. Een deel zal je al in je kast hebben staan, maar mogelijk ontbreekt er ook het een en ander. Alles is gewoon bij de supermarkt te verkrijgen (behalve de waterkastanjes, maar die zijn optioneel), en de producten zijn niet al te prijzig en vaak lekker lang houdbaar.
Recept: goedgevulde Chinese zoetzure tomatensoep
Ingrediënten
- 250 gram nasigroentes uit zo’n plastic bak, met de taugé en de rode peper apart
- 2 wortels, in kleine reepjes
- 1/2 blikje waterkastanjes, in kleine reepjes (verkrijgbaar bij de toko/aziatische supermarkt – kan evt. weggelaten worden)
- 500 ml tomatenpassata
- 5 kipfilethaasjes
- 40 gram vermicelli
- 1 kippenbouillonblokje
- 2 el gembersiroop
- 1 tl sambal
- 2 el bruine basterdsuiker
- 1 el sojasaus
- 1 el kejap manis
- 1 el sushiazijn
- 2 el fijngesneden verse peterselie
- zout en peper
- bakboter/olie
- evt. een kruidenstokbrood (of 2) voor erbij
Instructies
- Kook een liter water, giet een halve liter hiervan in een kom of maatbeker en los daarin het bouillonblokje op. Hou de andere halve liter apart (mag gewoon in de waterkoker).
- Zet een grote braadpan op middelhoog vuur en bak in een minuut of 5 á 10 de kipfilethaasjes met wat peper en zout in wat bakboter of -olie gaar.
- Haal ze uit de pan en hou ze even apart.
- Doe de nasigroentes, behalve de rode peper en de taugé, samen met de reepjes wortel in de pan. Zet het vuur half hoog en roer regelmatig. De rode peper kan je bewaren voor een ander gerecht, tenzij je gek bent op heel pittig eten. Voeg hem dan gerust fijngehakt aan de nasigroentes toe.
- Als je van plan bent om een kruidenstokbrood erbij te serveren, verwarm dan nu de oven voor.
- Voeg na een minuut of 5 de tomatenpassata en de halve liter bouillon aan de nasigroentes toe. Roer even goed door en breng zachtjes aan de kook.
- Terwijl de soep kookt kan je de gebakken kip in stukjes ’trekken’. De pulled chicken doe je daarna samen met de waterkastanjes, gembersiroop, sambal, suiker, sojasaus, ketjap en sushiazijn bij de soep.
- Breek de vermicelli in kleine stukjes en voeg ook toe. Roer daarna weer goed door en laat zachtjes verder koken.
- Als je van plan bent om een kruidenstokbrood erbij te serveren, doe deze dan nu in de oven.
- Waarschijnlijk is de soep inmiddels erg stevig geworden. Voeg telkens delen van de overgebleven halve liter gekookt water toe tot je tevreden bent over de consistentie. Ik had zelf nog zeker een kwart liter nodig, maar beslis zelf hoe stevig of vloeibaar je de soep wilt hebben.
- Proef de soep daarna, roer de peterselie erdoor en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
- Verdeel de soep dan over 4 kommen.
- Verdeel de apart gehouden taugé eroverheen en maak eventueel af met nog wat extra verse peterselie.
- Haal eventueel het kruidenstokbrood uit de oven, voordat je de soep serveert.
*Hoewel deze soep absoluut een goede maaltijd is, eet ik zelfs bij een goedgevulde soep als deze graag een stukje (kruiden)stokbrood. Heerlijk ook om de restjes van de soep uit je kom mee op te vegen. Maar dit is dus optioneel: je kan het brood ook prima weglaten.
Je kan prima twee dagen eten van deze soep, maar hou er rekening mee dat de soep in de koelkast dikker zal zijn geworden na een dag. Roer er daarom tijdens het opwarmen wat (gekookt) water doorheen om hem iets aan te lengen.
Ga je deze soep maken? Laat me dan hieronder weten in de reacties hoe het is bevallen. Dat vind ik leuk om te lezen!
En kijk ook eens voor meer inspiratie op deze verzamelpagina voor mijn andere soeprecepten.