We kennen allemaal de traditionele paella wel. Dit van oorsprong Spaanse gerecht wordt geserveerd in grote schalen en is herkenbaar aan de gele rijst en de grote garnalen die er bovenop liggen.
Toen ik vorig jaar in Madrid op familiebezoek was, kookte mijn Spaanse tante een variatie met vlees. Stiekem vond ik die veel lekkerder dan de vissige versie. En hoewel je natuurlijk niet moet denken de paella van een Spaanse na te kunnen maken, heb ik heel eigenwijs toch een poging gewaagd.

Ingrediënten
- paellakruiden (hou de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking aan)
- 200 gram diepvrieserwten
- 2 puntpaprika’s in reepjes
- 1 ui in blokjes
- 150 gram gele rijst
- een kleine verpakking ‘lomo’
- een kleine verpakking chorizo
Instructies
- Kook de rijst, volgens de instructies op de verpakking.
- Snijd de lomo en chorizo in stukjes en bak deze in een hapjespan op middelmatig vuur. Voeg geen zout toe.
- Als het vlees enigszins verkleurd is, haal het dan uit de pan en laat even uitlekken op keukenpapier.
- Bak in de al gebruikte hapjespan de ui en puntpaprika op zacht vuur.
- Voeg, als deze zo goed als gaar zijn, de doperwten toe.
- Doe de gare, afgegoten gele rijst in deze pan erbij, en voeg ook de paellakruiden toe. Roer door, en laat het nog even staan, om de smaken te laten mengen.
- Meng tenslotte de gebakken vleeswaren erdoor.
NB. Om mijn gele rijst te kruiden gebruikte ik een kruidenmix met saffraan. Deze kocht ik bij de Makro. Ook in specialiteitenzaken kan je de juiste kruidenmix vinden. In de supermarkt vind je helaas geen paellakruiden, behalve in maaltijdpakketten.
Zouden jullie wel eens paella met vlees willen proberen? Of heb je liever de traditionele versie? Misschien ken je zelfs nog een variatie op deze Spaanse klassieker. Laat het me weten in de reacties hieronder!