Allereerst: dit gerecht eet je het liefst als je ’s avonds niet meer de deur uit moet. En ook als je een feestje hebt op de dag erna is het af te raden. Tenzij je ruimte wil op dat feestje. In dat geval zeg ik: eet een dubbele portie. Deze tagliatelle met kip in knoflook-tomatensaus blijft namelijk wel even hangen. Wat mij betreft geen probleem, want het is het dubbel en dwars waard. Maar wees gewaarschuwd! Hou je niet zo van knoflook, maar wel zin in pasta? Dan raad ik je aan om dit recept te bekijken: klik hier!
Ben je nog niet afgehaakt? Dan ben jij vast gek op knoflook – net als ik – en misschien heb ik je inmiddels al heel nieuwsgierig gemaakt naar het recept voor deze lekkere pasta. Die vind je uiteraard hieronder! Alleen nog even een kleine toevoeging over de ingrediënten: in plaats van verse tomaten, kan je uiteraard ook een blik tomatenblokjes, een verpakking passata of een andere kant en klare vorm van fijngehakte tomaten gebruiken. Het verschilt dan echter wel hoe ver je hem in moet laten koken, dus proef regelmatig.
Recept: tagliatelle met kip in knoflook-tomatensaus
Ingrediënten
- 250 gram verse tagliatelle
- 200 gram kipfilethaasjes / 6 stuks
- 500 gram tomaten, kroontjes verwijderd en fijn gehakt in een blender of keukenmachine
- 2 – 3 tenen knoflook
- 25 gram pijnboompitten
- 15 gram basilicum (steeltjes + blaadjes)
- 1 el + 2 el knoflookolie
- 1 el balsamicoazijn
- zout en peper
- bakboter of olie (wat jij zelf het liefst gebruikt)
Instructies
- Meng de kipfilethaasjes met 1 el knoflookolie en wat zout en laat ze even op kamertemperatuur komen.
- Hak in de tussentijd de tomaten fijn als je dit nog niet hebt gedaan.
- Haal de blaadjes van de basilicum en bewaar deze even apart.
- Hak de steeltjes fijn.
- Pers de knoflooktenen.
- Rooster de pijnboompitten in een droge hapjespan op middelhoog vuur en hussel ze regelmatig tot ze mooi bruin zijn. Dit duurt een paar minuten.* Bewaar de geroosterde pijnboompitten even apart.
- Doe daarna wat boter of olie in de hapjespan en draai het vuur laag. Op dit lage vuur ga je de fijngehakte basilicumsteeltjes, een goede snuf zout en de geperste knoflook heel langzaam laten garen, zonder dat ze bruin kleuren. Verbrande knoflook smaakt bitter, dus zorg er echt voor dat je pan niet meer heet is.
- Verwarm tegelijkertijd een grillpan (of een koekenpan, als je geen grillpan hebt) en bak daarin de kipfilethaasjes tot ze mooie grillstrepen hebben aan beide kanten.
- Zet intussen ook water op voor de tagliatelle. Je kookt deze pas straks als je tomatensaus bijna klaar is, want verse tagliatelle hoeft maar een paar minuten te koken. Check wel even hoe lang precies op de verpakking, want het kan per soort verschillen.
- Voeg de fijn gehakte tomaten toe aan de hapjespan, roer goed, en zet het vuur iets hoger. Je wil dat de saus een beetje inkookt, zodat hij iets dikker wordt.
- Waarschijnlijk is dit het moment dat je de pasta moet gaan koken. Giet de pasta na de kooktijd af, doe hem terug in de pan en roer er 2 el knoflookolie door.
- Blijf regelmatig in de tomatensaus roeren en voeg zodra de saus ongeveer 1/3 is ingekookt de balsamicoazijn toe en naar smaak zout en peper. Eventueel kan je hem nog iets meer laten inkoken als je dat lekker vindt, de smaak wordt dan nog iets sterker.
- Schep de kipfilethaasjes uit de grillpan in de tomatensaus en zorg dat ze rondom met saus bedekt zijn.
- Verdeel de tagliatelle over twee kommen. Verdeel daar de saus over en leg de kipfilethaasjes bovenop.
- Bestrooi met de pijnboompitten en scheur reepjes van de basilicumblaadjes en strooi die als laatst over het gerecht. Eventueel kan je nog een laatste keer op smaak maken met zout en peper.
*Gratis tip: verlies de pijnboompitten niet uit het oog. Denk niet dat je je even om kan keren en wat anders doen. Ik heb dat al honderd keer fout gedaan in mijn leven, en ook bij het maken van dit recept deed ik dat. Je ziet ook op de foto dat ze donkerder zijn dan bedoeld. Helaas had ik geen reservevoorraad in huis, dus ik moest het er mee doen.
Ga je deze pasta maken? Laat me dan hieronder weten in de reacties hoe het is bevallen. Dat vind ik leuk om te lezen!