wokschotel met zelfgemaakte woksaus
Snel naar recept

Heb jij wel eens zelf woksaus gemaakt? Als je het eenmaal onder de knie hebt, zal je het een eitje vinden! Ik help je op weg met dit recept met zelfgemaakte woksaus. Een recept waar talloze variaties op te verzinnen zijn, dus probeer maar raak!

Nederland telt talloze ‘all you can eat’ restaurants waar je in een rij kan aansluiten om je zelf bij elkaar gezochte bordje vlees en groente te laten wokken. Op een groot krijtbord achter de koks staan de woksauzen waar je uit kan kiezen. Vaak staat er – voor ieders veiligheid – achter hoe pittig de saus is, weergegeven in rode pepertjes. Ik waag mezelf niet aan heel pittige sauzen, maar ik denk dat iedereen wel iemand kent die zonder blikken of blozen de saus met 5 pepertjes erachter bestelt. Mij niet gezien!

Het zelf maken van woksauzen leerde ik uit het boek Receptloos van Marlies Kooiman, niet meer te koop helaas, maar mocht jij een hobbykok zijn en ooit een tweedehandsje tegenkomen, blader hem dan zeker eens door. Ik heb er veel uit geleerd.

Recept: wokschotel met zelfgemaakte woksaus

Eventueel kan je nu nog wat toppings toevoegen. Verse koriander of peterselie bijvoorbeeld, nog wat ringetjes lente-ui of rode peper, wat sesamzaad, gehakte cashewnoten of pinda’s. Maar dit is zeker niet noodzakelijk.

De variaties op dit recept zijn eindeloos. (Ander vlees, vis, garnalen, vega, verschillende groentes… Geen zin in noodles? dan lekker met rijst!) Eigenlijk kan bijna alles wat je maar verzint. Net als variaties in de saus, zolang je maar de smaken zout, zoet en zuur blijft gebruiken. Heb jij een lekkere variant gemaakt? Laat het me dan zeker hieronder weten!

Op zoek naar meer inspiratie voor een avondmaaltijd? Bekijk dan eens deze dinerrecepten. Misschien zit er wel wat lekkers voor vanavond tussen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *