Dit recept is een combinatie van Hollandse hutspot en Indiase madras. Een geslaagde combinatie, omdat de curry madras kruiden ook heel goed samengaan met ui en wortel. Je zal deze gevulde aardappels met hutspot madras, zoals ik ze heb gedoopt, ook kunnen waarderen als je normaal gesproken niet zo gek bent op hutspot. Dat ben ik namelijk ook niet.
Kleine side note: om te zorgen dat je de schil van aardappels kan eten heb je verse aardappels nodig met een gladde schil. Denk dus niet: ‘oh, ik heb nog aardappels liggen’, want hoewel je aardappels prima langere tijd kan bewaren, is het eerste wat minder lekker wordt de schil. Koop dus even een nieuwe zak, zelfs al is je oude voorraad nog niet op. (En mocht je op zoek zijn naar een recept met je oude voorraad, check dan dit stamppotrecept eens!)
Recept: gevulde aardappels met hutspot madras
Ingrediënten
- 6 grote verse(!) kruimige aardappelen, het liefst even groot en met egale schil
- 200 ml kokosmelk
- 400 gr wortelrijst (bv. uit een zak van bonduelle)
- 6 middelgrote uien, gesnipperd
- 3 tenen knoflook, geperst
- 3 tl curry madras kruiden (Jonnie Boer)
- 250 gram spekreepjes
- zout
- peper
Instructies
- Schrob de aardappelen goed schoon, maar schil ze niet.
- Prik ze rondom in met een vork.
- Leg de aardappelen per 3 stuks 10 minuten op 900W in de magnetron om ze te poffen. Keer halverwege (met een tang) om. (Heb je geen magnetron? Pof de aardappels dan in de oven. Wikkel ze per stuk in aluminiumfolie en bak ze een uur op 200 graden. Je snapt vast wel waarom ik de magnetron gebruik.)
- Snijd de aardappelen in de lengte doormidden en laat afkoelen op het aanrecht.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. (Dit mag ook al eerder natuurlijk, maar als je een combimagnetron hebt, heb je die eerst voor het poffen van de aardappels nodig.)
- De volgende 6 stappen kan je tegelijkertijd met het poffen van de aardappels doen: Bak de spekjes in een braadpan of hapjespan tot ze bruin zijn.
- Schep de spekjes uit de pan (laat het vet in de pan) en laat uitlekken op een keukenpapiertje.
- Bak vervolgens de gesnipperde uien aan in dezelfde pan met wat zout en laat op laag vuur fruiten.
- Voeg na een minuut of 5 de knoflook en curry madras kruiden toe en zet het vuur weer wat hoger.
- Roer goed door en voeg daarna de wortelrijst toe.
- Blijf regelmatig roeren zodat alles gelijkmatig gaar wordt.
- Lepel ondertussen de gehalveerde aardappels leeg, maar laat een paar millimeter zitten bij de schil, anders worden ze te slap.
- Maak van de eruit gelepelde aardappel een puree met een pureeknijper of -stamper. Voeg hierbij ook 200 ml kokosmelk en zout en peper naar smaak toe en maak hier een egale puree van.
- Roer hier daarna het ui-wortel-mengsel uit de pan doorheen en voeg ook de spekjes toe. Meng goed.
- Zet de schillen in een ovenschaal en bestrooi met wat zout.
- Vul de schillen met de puree totdat er echt niks meer in kan. De puree is best stevig, dus je kan een flinke kop erop maken.
- Geef er eventueel nog een draai zout uit de molen overheen en zet daarna in de oven: dit duurt ongeveer 20 minuten, dan heeft de puree een beetje knapperig laagje gekregen.
- Geef iedereen 3 halve aardappelen en serveer eventueel met een frisse groene salade.
Wil je dit recept voor 2 personen maken? Natuurlijk gebruik je dan 3 aardappelen in plaats van 6. De rest van de ingrediënten kan je ook halveren, wel hou je dan wat restjes uit verpakkingen over. Of je volgt dit bonusrecept voor de lunch van volgende dag: maak het volledige gerecht, alleen dan met 3 aardappelen. Hou de helft van de uitgebakken spekjes, de helft van de kokosmelk en de helft van het ui-wortel-mengsel apart. De rest verwerk je gewoon volgens het recept.
De volgende dag maak je een snelle lunchsoep met 500 ml bouillon en het restje van de kokosmelk en het ui-wortel-mengsel. Meng goed en laat kort aan de kook komen. Roer vlak voor het serveren de spekjes erdoor. Eet er eventueel naan of pita bij.