Hou je van kip, dan hou je van deze kippenvleugels. Ik maak ze al heel lang op precies deze manier, omdat ze wat mij betreft niet lekkerder kunnen. De hoogste tijd dus om dit recept hier te delen. Zonder terughoudendheid noem ik ze dan ook: de allerlekkerste sticky kippenvleugels. Dat is in elk geval hoe ze hier bij mij thuis bekend staan. Ik moet ook toegeven… in het recept staat dat de portie voor 4 personen is. En eerlijk waar, zo maak ik het ook meestal klaar. Maar heel soms verdubbel ik zo’n portie, omdat ik weet dat ik na een normale portie altijd zin heb in meer.
Overigens gebruik ik voor dit recept graag de zogenaamde ‘kipborrelhapjes’, zoals ze in verschillende supermarkten te koop zijn (en dan de ongemarineerde variant). Dat zijn eigenlijk halve kippenvleugels. De andere helft wordt als kipkluifjes verkocht. En die vind ik persoonlijk minder lekker. Dus ik ben blij dat de kipborrelhapjes ook los te verkrijgen zijn. Maar gebruik gerust gewone kippenvleugels als jij geen voorkeur hebt.
Recept voor de allerlekkerste sticky kippenvleugels
Ingrediënten
- 900 gram kippenvleugels, bijvoorbeeld een grootverpakking kipborrelhapjes
- zout
- zwarte peper uit de molen
- olie of bakboter (wat je zelf gewend bent om te gebruiken)
- 3 el sojasaus
- 3 el balsamicoazijn
- 3 el bruine suiker
- 3 el ketchup
- 1 el citroensap
- 1 tl sambal (of meer als je van pittig houdt)
- ovenschaal
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bestrooi alle kipborrelhapjes met wat zout en peper en bak ze in twee porties in een koekenpan of hapjespan aan in wat olie of bakboter. Leg eerst de helft van de kip met het vel naar beneden in de hete pan en draai ze om als die kant bruin en knapperig is geworden. Bak ze daarna nog een paar minuten op de andere kant. De kip hoeft nog niet gaar te zijn, maar moet wel al een mooi bruin laagje hebben.
- Doe daarna op dezelfde manier de tweede helft. Leg de eerste helft even apart op een bord.
- Als de tweede helft klaar is doe je de eerste helft van de kip weer terug in de pan.
- Meng terwijl de pan een beetje afkoelt de overige ingrediënten door elkaar in een kommetje. Roer goed, tot je een egale saus hebt.
- Giet deze saus daarna over de kip in de pan en roer goed door. Let op, want als de pan nog te heet is gaat dit erg spetteren.
- Schep dan de kip in de ovenschaal en giet de saus die in de pan achterblijft er weer overheen.
- Zet de ovenschaal in de oven en haal na een kwartier even eruit om om te scheppen. Na nog een kwartier zou de kip klaar moeten zijn. Wil je hem nog donkerder? Schep hem dan nog een keer om en zet terug in de oven voor nog zo’n 5 á 10 minuten.
- Serveer de kip in een grote schaal als je hem als borrelhapje maakt. Of verdeel over 4 borden. Bestrooi de kip eventueel met wat peterselie.
- Vergeet niet om servetjes uit te delen. Deze kippenvleugels eet je lekker met je handen!
Serveer een frisse salade bij deze kip en gebakken aardappels of patat. Of misschien wil je wel deze pastinaakfriet maken, als je de oven toch al aan hebt staan?
NB. Ik hoef hier geen disclaimer te zetten over dat smaken verschillen en dat deze kippenvleugels misschien niet voor iedereen de allerlekkerste zullen zijn, toch? Mocht je mijn recept hebben gemaakt, en deze kippenvleugels bij jou tóch niet op nummer 1 terecht zijn komen, hoop ik in elk geval dat je hebt genoten!
Het is inderdaad een heerlijk recept, we hebben ervan genoten! Voor de zoete smaak heb ik de saus nog aangevuld met een kneepje honing.
Dit recept komt in mn favorietenlijst te staan. Dankjewel!
Fijn dat jullie ervan hebben genoten Samantha, en leuk dat je dat even laat weten! Goede toevoeging inderdaad: een kneepje honing erdoor, dat zal vast ook heel lekker zijn.