Deze venkelrisotto met chorizo is het resultaat van een goed gelukt experiment. Behalve bouillon, heb ik namelijk ook sinaasappelsap toegevoegd. Deze smaak overheerst niet, maar is subtiel op de achtergrond aanwezig; precies wat ik hoopte! Aangevuld met bijpassende smaken; chorizo, venkel en hazelnoten, is het een heerlijk gerecht geworden. Probeer het eens! Bijvoorbeeld als je net als ik, een restje sinaasappelsap over hebt.
Je staat er overigens wel even voor in de keuken. Trek er gerust een uur voor uit. Maar daarna heb je wel iets bijzonders om te serveren. Heel geschikt voor als je gasten krijgt, wat mij betreft. Verdubbel de hoeveelheden van deze venkelrisotto met chorizo indien nodig om een grotere portie te maken.
Ingrediënten
- 1 grote ui
- 2 bollen venkel
- 75 á 100 gram gemengde bladsla met rucola
- 200 gram risottorijst
- 1 groentebouillonblokje
- 400 ml sinaasappelsap
- 1/2 chorizoworst
- een flinke hand hazelnoten (zonder vliesje, gebrand/geroosterd)
- naturel sladressing
- citroensap
- zout
- peper
- olie om in te bakken
- 2 eetlepels roomboter
- keukenmachine of hakmolen van een staafmixer
- eventueel een mandoline
Instructies
- Kook 400 ml water en los hierin het bouillonblokje op. Voeg daarna 400 ml sinaasappelsap toe. Bewaar dit apart. (Ik doe dit altijd in een maatbeker, dat is later makkelijk schenken.)
- Snipper de ui.
- Snij een stuk van de venkelknollen, zodat ze goed op de mandoline passen.
- Schaaf met de mandoline van beide knollen dunne plakken af voor in de salade.
- Meng deze plakken met wat citroensap tegen het verkleuren en zet ze even apart.
- Snijd de rest van de venkel in kleine stukjes. Hou een deel van het groen apart voor de garnering.
- Snijd de chorizo in blokjes. Bak deze op middelmatig vuur in wat olie in een flinke kookpan of braadpan totdat ze krokant zijn.
- Schep ze dan uit de pan op een keukenpapiertje, maar laat de olie erin zitten. Deze kleurt nu mooi oranje en heeft de smaak van de chorizo overgenomen.
- Bak in deze olie eerst de ui met een snufje zout en doe na een paar minuten de venkel erbij.
- Hierna voeg je de risottorijst toe. Bak deze mee en roer regelmatig. Ze worden binnen een paar minuten een beetje doorzichtig, glazig heet dat.
- Voeg daarna zoveel van het bouillon-sinaasappelsap-mengsel toe dat de risotto net onder staat. Blijf regelmatig roeren. Hou de pan op een redelijk laag vuur.
- Voeg telkens als de bouillon door de rijst is opgenomen een nieuwe scheut van de bouillon toe. Blijf nog steeds regelmatig roeren.
- Dit hele proces duurt even. Van de 800 ml vocht heb je minstens 600 ml nodig. De overige 200 ml voeg je nog toe als je merkt dat de risotto het nog nodig heeft. Bijvoorbeeld doordat hij droog kookt. Of omdat de rijst nog niet gaar is. Proef af en toe een korrel om te testen hoe ver de rijst is. De rijst mag nog best een bite hebben, maar er mag geen harde kern meer in de korrel zitten.
- Terwijl je met de risotto bezig bent kan je de gemengde bladsla met wat sladressing mengen, wat zout en peper toevoegen en de dunne plakken venkel erdoorheen mengen.
- Ook kan je de blokjes chorizo tot kruim hakken in de hakmolen van de staafmixer of je keukenmachine. Mocht je beide niet hebben; hou dan gewoon de blokjes zoals ze zijn.
- Als de risotto klaar is, ze je het vuur uit en laat je hem even staan. Roer hem vervolgens nog één keer door en voeg dan de roomboter toe.
- Proef de risotto en breng op smaak met zout en peper.
- Schep op een bord en leg er een portie salade naast.
- Garneer met het chorizokruim, het groen van de venkel en de hazelnoten.
Wisten jullie eigenlijk al dat ik gek ben op chorizo? Vooral gebakken vind ik het heerlijk. Het is niet voor niets één van de meest gebruikte vleessoorten op deze website.
Hou jij ook zo van uitgebakken chorizo? Of zou jij iets anders toevoegen aan dit gerecht? Laat me het weten hieronder in de comments!
Dit recept is in principe glutenvrij. Check in het geval van mee-eters met een allergie voor de zekerheid even de verpakking van de chorizo en je bouillonblokjes. Wil je het vegetarisch maken? Laat dan de chorizo weg en bak de uien samen met een theelepel paprikapoeder. Voeg ook eventueel wat meer hazelnoten toe.