Deze speculaastruffels met mandarijn zijn een perfecte zoete snack in de winter. Regent het? Of is het koud buiten? Kruip dan lekker met een kop warme koffie of thee op de bank onder een dekentje met een paar van deze truffels. Zet een goede film of serie op en geniet van een heerlijke avond.
Ben je juist van plan om deze truffels uit te delen? Maak je traktatie dan extra feestelijk door elke truffel in een klein papieren cupcakevormpje te doen en leg deze naast elkaar op een mooie schaal. Vergeet alleen niet om er een paar voor jezelf achter te houden. Voor je het weet zijn ze op!
Recept: speculaastruffels met mandarijn
Ingrediënten
- 250 gram speculaasjes of kruidnoten
- 100 gram roomkaas
- de geraspte schil van 3 mandarijnen
- snufje zout
- 200 gram witte chocola (hier hou je van over, maar je hebt deze hoeveelheid wel nodig voor het volledig bedekken)
- 50 gram pure chocola
- satéprikkers
- een siliconen vorm voor cakepops of minicupcakes (of niet, je kan er ook gewoon balletjes van rollen)
Instructies
- Maal de speculaasjes of kruidnoten fijn met een keukenmachine of blender.
- Voeg de roomkaas, een snufje zout en de mandarijnschil toe en meng goed.
- Vul je vormpjes met het mengsel, of rol balletjes. Duw hierbij goed aan, ze moeten stevig zijn.
- Zet de vormpjes of balletjes in de vriezer en laat ze een paar uur opstijven.
- Haal ze dan uit de vriezer. Kan je er een satéprikker in steken? Zo nee; laat ze dan iets ontdooien.
- Smelt daarna de witte chocola au bain marie in een glazen of metalen kom.
- Prik één truffel op een satéprikker en haal deze door de gesmolten witte chocola. Zorg dat hij helemaal bedekt is.
- Laat even uitdruipen en leg dan op een bakpapier. Druppel eventueel nog wat witte chocola op de plek waar je satéprikker net heeft gezeten.
- Herhaal dit met de overige truffels.
- Smelt daarna de pure chocola. Dit mag ook au bain marie, maar de magnetron is ook prima.
- Doe de gesmolten chocola in een stevig boterhamzakje en laat het in één van de onderste hoeken zakken. Leg er dan een knoop boven, zodat je een soort minispuitzakje krijgt.
- Knip er een heel klein puntje vanaf (liever te klein dan te groot) en maak vervolgens met dunne lijnen donkere strepen over alle met witte chocolade bedekte truffels.
- Laat de truffels op het bakpapier liggen en verhuis ze naar de koelkast.
- Laat ze een nachtje opstijven, of test alvast na een paar uur, als je niet kan wachten.
Bewaar de truffels in de koelkast. Door de roomkaas die je gebruikt, zijn ze buiten de koelkast minder lang houdbaar.
Heb je nog een restje kruidnoten over na 5 december? Gebruik die dan voor dit recept. #nowaste Maar als je geen kruidnoten meer over hebt, kan je er natuurlijk ook gewoon een pak speculaasjes voor kopen. Dat is het zeker waard!
Zijn de kruidnoten na dit recept nog niet op? Maak dan ook deze chocoladespeculaasboter die je via deze link kunt vinden.
Geniet van deze speculaastruffels met mandarijn! En laat je me weten wat je ervan vond in de comments hieronder?