Deze frisse en zomerse maaltijdsalade is een uitkomst op warme dagen. Je hoeft er geen oven voor aan te doen en het fornuis is ook niet nodig. Het enige met warmte wat je nodig hebt voor deze tabouleh met nectarine en feta is je waterkoker. Ideaal dus voor momenten dat je wél trek hebt in een goed vullende maaltijd, maar je niet in een warme keuken wilt staan.
Qua hoeveelheden is onderstaand recept genoeg voor 4 personen. Bij veel trek (en toch bereid om het fornuis te gebruiken) zou je er nog vlees(vervanger) bij kunnen serveren.
Ga je de barbecue aansteken? Overweeg deze salade dan eens als sidedish. In die vorm is onderstaand recept zeker genoeg voor 8 personen en het is weer eens wat anders dan de bakken huzarensalade. 😉 Krijg je meer gasten? Verdubbel dan het recept, of kies nog een tweede salade: bijvoorbeeld mijn snelle koolsalade.
Recept: tabouleh met nectarine en feta
Ingrediënten
- 150 gram bulgur* (ik koos een biologische volkoren variant)
- 2 el olijfolie
- 1 el citroensap
- zout en peper
- 2 handen gepelde pistachenoten
- 75 gram feta
- 50 gram rucola
- 3 tomaten
- 1/2 komkommer
- 6 nectarines
Instructies
- Doe de bulgur in een grote kom en voeg de olijfolie en het citroensap toe en wat zout en peper, van deze laatste twee allebei ongeveer een halve theelepel.
- Voeg 150 ml kokend water toe en roer goed door. (Met deze hoeveelheid krijg je beetgare bulgur. Wil je liever niet dat hij nog een bite heeft, maak er dan 200 ml van.)
- Dek de kom daarna af met een deksel of met folie en laat de bulgur wellen. Roer zo af en toe door, maar dek daarna telkens weer goed af.
- Snijd ondertussen de tomaten en komkommer in blokjes, en ontpit de nectarines en snijd die ook in blokjes.
- Verkruimel de feta met je handen.
- Proef nu een beetje bulgur. Hij zou na zo’n 20 á 30 minuten wellen (beet)gaar moeten zijn. Wil je een snellere bereidingstijd? Kook de bulgur dan volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Voeg nu tenslotte alle ingrediënten bij elkaar en meng goed. Het toevoegen van de rucola doe ik zelf graag in stappen, omdat de lange bladeren het lastig mengen maken. Eventueel kan je de bladeren eerst doormidden snijden, als ze heel groot zijn.
- Eet smakelijk!
*Bulgur is een tarweproduct en heeft iets weg van couscous. Vaak wordt couscous gebruikt in tabouleh-recepten, maar oorspronkelijk wordt het gerecht in de Arabische keuken met bulgur gemaakt. Overigens horen er oorspronkelijk ook verse kruiden door tabouleh, maar die heb ik in dit recept weggelaten. Uiteraard kan je wel zelf nog vers gesneden peterselie en munt toevoegen.
Ga je deze salade maken? Laat me dan hieronder weten in de reacties hoe hij is bevallen. Dat vind ik leuk om te lezen!