Deze sticky Aziatische gehaktballetjes zijn zoet, pittig en fris tegelijk door alle toegevoegde smaakmakers en de saus die je erbij maakt zorgt ervoor dat je de rest van je maaltijd redelijk basic kan houden.
Sinds een tijdje pas ik een trucje toe om te zorgen dat mijn gehaktballetjes goed stevig worden en niet tijdens het bakken uit elkaar vallen. Van TV-chef Hugo Kennis leerde ik dat je het gehakt dan een aantal keer vanuit de hoogte in de mengbak moet ‘gooien’ om de lucht eruit te krijgen. Behalve dat het enorm leuk om te doen is, werkt het ook echt. Als er nog te veel lucht in je balletjes zit barsten ze open in de pan. Dat hebben we vast allemaal wel eens gehad. Probeer het dus eens uit bij dit gerecht! Je zal merken dat het helpt.
Recept: sticky Aziatische gehaktballetjes
Ingrediënten
- 500 gram half-om-half gehakt
- 4 tenen knoflook
- 4 centimeter verse gember
- 2 limoenen (let op: we gebruiken de schil én het sap, niet weggooien dus na stap 2)
- 150 ml zoete chilisaus
- 80 ml sojasaus
- 40 ml vissaus
- zout
- peper
- 2 el geroosterde sesamzaadjes
- bakboter/-olie
- + groente en bijv. noodles
Instructies
- Pel de tenen knoflook, schil de gember en boen de limoenen schoon.
- Rasp daarna op een fijne rasp de knoflook gember en de schil van de limoenen (alleen het groene stuk, het witte eronder niet) en meng dit met het gehakt. Doe dit met je handen of met een vork, wat je zelf prettig vindt. Voeg ook wat peper en zout toe.
- ‘Gooi de lucht eruit’ en maakt daarna gelijke balletjes van zo’n 2 centimeter doorsnede van het gehakt.
- Zet een koekenpan of hapjespan met wat bakboter/-olie op het vuur en laat warm worden.
- Doe daarna de balletjes voorzichtig in de pan en bak rondom bruin. Hier gaat wat tijd overheen. In de tussentijd kan je de rest van je maaltijd bereiden.
- Als de balletjes bruin zijn gebakken zet je het vuur uit.
- Roer de chilisaus, sojasaus en vissaus door elkaar in een bakje en voeg in zijn geheel toe aan de gehaktballetjes. Let op: ook al heb je het vuur uitgezet, mogelijk spettert het alsnog.
- Snij de limoenen doormidden en pers de 4 helften boven de pan uit met je handen of gebruik een citruspers.
- Roer goed door elkaar en zorg ervoor dat elk balletje bedekt is met de saus.
- Serveer als deel van je maaltijd en verdeel de saus die in de pan overblijft over de borden. Bestrooi het gerecht met de sesamzaadjes.
Zoals je kan zien op de foto’s koos ik ervoor om paksoi en noodles bij de maaltijd te serveren. De paksoi heb ik even kort geroerbakt en als noodles koos ik de volkorenvariant die binnen 2 minuten koken klaar is.
Uiteraard zou je ook rijst of mie kunnen nemen om het gerecht compleet te maken. Wat groentes betreft is er naar mijn mening weinig wat níet kan. Wil je het jezelf makkelijk maken? Koop dan voorgesneden wokgroentes en bak die met wat zout en peper.
Ga je deze gehaktballetjes maken? Laat me dan hieronder weten in de reacties hoe ze zijn bevallen. Dat vind ik leuk om te lezen! En laat het me natuurlijk ook even weten als je het trucje met het ‘gooien’ van het gehakt hebt getest. Vind jij het ook zo’n uitkomst?
Op zoek naar meer inspiratie voor een avondmaaltijd trouwens? Bekijk dan eens deze dinerrecepten. Misschien zit er wel wat lekkers voor vanavond tussen!