‘Vegan linzenrendang?’ hoor ik je denken… wat is dat dan? Goede vraag, want rendang is natuurlijk alles behalve vegan. En linzen zitten er normaal gesproken ook niet in. Rendang is eigenlijk een Indonesisch vleesgerecht, waarbij rundvlees urenlang wordt gestoofd in kokosmelk. De variant die je hieronder vindt is niet alleen vegan, maar ook nog eens veel sneller klaar. En hoewel er wel eens wordt gezegd dat je niet aan dit soort klassiekers mag sleutelen, vond ik het resultaat van dit experiment ontzettend lekker!
Wil jij deze vegan linzenrendang maken? Lees dan snel hieronder verder. De hoeveelheden in dit recept zijn geschikt voor 2 á 3 personen (afhankelijk van hoeveel trek je hebt).
Recept: vegan linzenrendang
Ingrediënten
- 150 gram pandan-/jasmijnrijst
- 1 stengel citroengras
- 400 ml romige (!) kokosmelk
- 300 gram verse gewassen spinazie.
- 250 gram linzen ‘Italiaanse mix’
- 1 grote of 2 kleine uien, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, geperst
- ongeveer 2 centimeter verse gember, fijngehakt
- 1 groentenbouillonblokje
- 1 tl sambal
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijn
- 1 tl laos (gemalen galangawortel)
- 1 tl ketoembar (gemalen koriander)
- 1 el + 1 tl limoensap
- 2 el zonnebloemolie
- zout en peper naar smaak
- eventueel verse peterselie of koriander als garnering
Instructies
- Was de rijst goed en kook deze volgens de instructies op de verpakking met zout in het water.
- Verwarm 1 el zonnebloemolie in een hapjespan en laat daarin de spinazie kort bakken zodat hij slinkt. Giet daarna af in een vergiet en veeg de pan even schoon.
- Verwarm daarna de 2e el zonnebloemolie in de hapjespan en fruit daarin op zacht vuur het gesnipperde uitje met wat peper en zout.
- Kook ondertussen een halve liter water en laat het bouillonblokjes hierin oplossen.
- Voeg de geperste knoflook, gehakte gember, de sambal, kurkuma, komijn, laos en ketoembar aan de gefruite uitjes toe en laat even meebakken.
- Roer daarna de linzen erdoor en blus af met de kokosmelk en bouillon. Roer goed door.
- ‘Breek’ de stengel citroengras op een paar plekken (zodat hij meer smaak af geeft, en doe deze in de pan erbij.
- Laat de linzenrendang rustig pruttelen. Roer regelmatig om te voorkomen dat het aanbakt. Het vocht zal deels door de linzen worden opgenomen en deels verdampen. Proef af en toe of de linzen al beetgaar zijn. Dit duurt zo’n 20 minuten.
- De rijst zal inmiddels wel klaar zijn. Laat deze na het afgieten in de pan zitten en roer even los met een theelepel limoensap.
- Als de linzenrendang bijna klaar is, zal er weinig vocht meer over zijn. Verwijder dan de stengel citroengras.
- Roer daarna de spinazie erdoor en proef even of er nog zout of peper nodig is. Voeg ook nog 1 el limoensap toe.
- Serveer de vegan linzenrendang met de rijst.
- Garneer eventueel met verse peterselie of koriander.
In dit gerecht gebruik je gedroogde linzen. Dat zijn dus niet de linzen uit blik of pot zoals je ze tussen de andere blikgroenten in de supermarkt vindt. Je vindt gedroogde linzen in een apart schap in de supermarkt, samen met andere gedroogde peulvruchten. Kan je niet die ‘Italiaanse mix’ vinden die ik hier beschrijf, kies dan gerust een andere. Check wel even de kooktijd op de verpakking. Die is niet altijd hetzelfde.
Ik ben heel benieuwd wat je van dit recept vindt. Laat je het weten als je dit gaat maken, of als je het hebt gegeten? Ik vind het heel leuk als je dat hieronder in een reactie schrijft.
Eet smakelijk alvast!