appeltaart cheesecake toetje

Deze appeltaart-cheesecake-toetjes zijn een soort twee-voor-de-prijs-van-één-toetjes. Wie is er nou niet gek op cheesecake? En wie is er nou niet gek op appeltaart? De combinatie van deze twee maakt daarom een geweldig toetje. Een toetje wat je met veel mensen wil delen! En gelukkig maar, want deze appeltaart-cheesecake-toetjes zijn niet voor zomaar door de week. Het maken ervan duurt best even en je hebt veel verschillende ingrediënten nodig. Voor een etentje is het echter ideaal, want je kan dit dessert een dag van te voren al grotendeels maken. Op de dag zelf hoef je alleen nog maar de finishing touch toe te voegen. Handig toch? Want hoe leuk ik het ook vind om een diner te organiseren, meestal ben ik het in de keuken staan tegen de tijd dat het toetje gemaakt moet worden wel zat.

Zelf maakte ik deze appeltaart-cheesecake-toetjes een keer voor 8 personen, en een keer voor 12. Uiteraard deed ik voor 12 personen alle ingrediënten keer anderhalf. Allebei de keren was dit voor een familiediner en de toetjes werden erg goed ontvangen.

Recept voor 8 appeltaart-cheesecake-toetjes:

Appeltaart-cheesecake-toetje

Categorie: Toetje, Uitgebreid kokkerellen

Hoeveelheid: 8 stuks

appeltaart cheesecake toetje

Ingrediënten

  • 600 gr roomkaas
  • 400 ml slagroom
  • 190 gr kristalsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 zakje klopfix
  • 2 blaadjes gelatine
  • 8 glaasjes
  • 160 gram kaneelbiscuitjes
  • 130 gram roomboter
  • 100 gram bloem
  • een snufje zout
  • 4 á 5 appels (je hebt zo’n 400 gram nodig excl. schil en klokhuis)
  • 2 el kaneel
  • citroensap uit een flesje (ongeveer 50 ml)
  • spuitbus slagroom
  • bakpapiertje
  • 8 glazen die niet te smal zijn (bijv. limonadeglazen)
  • spuitzak (met eventueel een rond mondje van ongeveer een centimeter)

Instructies

  • Smelt 80 gram roomboter in een pannetje of de magnetron. Bewaar de overige 50 gram boter in de koelkast.
  • Maal de bsicuitjes fijn in een keukenmachine of blender.
  • Voeg daarna de gesmolten boter toe en meng goed door elkaar.
  • Verdeel dit mengsel over de glaasjes en duw goed aan met de bolle kant van een lepel.
  • Zet de glaasjes even in de koelkast.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes. Doe hier 2 eetlepels kaneel en één zakje vanillesuiker doorheen en roer goed door. Spuit er daarna wat citroensap over tegen het verkleuren.
  • Zet deze appelstukjes even apart.
  • Doe de 2 blaadjes gelatine in een bakje met water.
  • Doe de roomkaas in een kom en spatel hem even goed door.
  • Pak een mengkom en handmixer en mix de slagroom, het zakje klopfix, 140 gram kristalsuiker en één zakje vanillesuiker totdat de slagroom lobbig is.
  • Verwarm een paar eetlepels citroensap in een pannetje.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit.
  • Voeg de geweekte gelatineblaadjes toe aan het hete citroensap en laat smelten.
  • Laat even afkoelen in een apart bakje.
  • Roer daarna de roomkaas door de opgeklopte slagroom tot je een egaal mengsel hebt.
  • Roer de gesmolten gelatine daarna beetje voor beetje door het slagroom-roomkaas-mengsel.
  • Schep het mengsel daarna in de spuitzak. Er hoeft niet per se een mondje in de spuitzak, maar als je een rond mondje van ongeveer een centimeter hebt kan je deze erin doen. Leg de zak even in de koelkast om een beetje af te koelen.
  • Maak in de tussentijd het kruimeldeeg dat als topping op het toetje komt.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Meng 50 gram kristalsuiker, 100 gram bloem, een snufje zout en 50 gram koude boter met je handen tot een kruimelig deeg. Je hoeft hier niet voor te kneden, maar door te ‘wrijven’ meng je alles tot kruimels door elkaar.
  • Spreid de kruimels daarna uit op het bakpapiertje en bak ze zo’n 20 minuten in de voorverwarmde oven. Hou ze in de gaten en hussel eventueel wat als je merkt dat ze ongelijk bruin worden.
  • Laat deze kruimels na het bakken afkoelen en bewaar daarna in een afsloten bakje tot het serveren.
  • Pak nu je 8 glaasjes met koekjesbodem en je spuitzak uit de koelkast en pak je appelstukjes er weer bij (roer ze nog even door).
  • Je gaat de glaasjes nu verder vullen met om en om laagjes cheesecake en laagjes appel. Begin met een laagje cheesecakevulling, dan een laagje appel, herhaal beide dan nog eens en eindig met een laagje cheesecake.
  • Je kan dit op de gok doen, de ingrediënten zijn wat ruim genomen, maar je kan er ook een weegschaal bij pakken: elke laag cheesecakevulling moet ongeveer 50 gram zijn en elke laag appelstukjes ongeveer 25 gram.
  • Zet de glaasjes daarna in de koelkast en laat ze daar minstens 4 uur, maar liever een hele nacht staan.
  • Na die tijd kan je je toetjes serveren.
  • Maak ze af door de afgebakken kruimels erop te strooien (let erop dat ze je eerlijk verdeelt, je hebt zo’n 25 gram per glaasje), een toef slagroom erop te spuiten en een blaadje munt erop te doen.
https://culinarydreaming.nl/2020/appeltaart-cheesecake-toetjes/

Belangrijk: maak eerst één glaasje helemaal af (behalve de kruimels en slagroom), om te kijken hoe je uitkomt. De glaasjes die ik gebruikt heb zijn perfect voor de hoeveelheden uit dit recept, maar als jij iets kleinere glaasjes hebt kom je misschien niet goed uit. Probeer dus eerst bij één glaasje welke hoeveelheden je wil gaan aanhouden. En denk eraan dat je ze niet te vol maakt, want de kruimellaag moet er ook nog bovenop.

Extra tip: Heb je cheesecakevulling of appelstukjes over? Dan heb je morgen een verwenontbijtje! Pak een ontbijtkom en doe hier eerst de overgebleven cheesecakevulling in. Verdeel daarna de stukjes appel erover. Zet een nachtje in de koelkast. Eventueel kan je dit morgenochtend nog aftoppen met wat muesli of cruesli.

Op zoek naar een ander toetje dat geschikt is voor een groot gezelschap én waar je op de dag zelf niks mee hoeft te doen? Misschien vind je deze Dirty chai panna cotta dan wel een goed idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *