Sinds een tijdje ben ik aan het oefenen met brood bakken. Dat begon met het secuur volgen van recepten van anderen, en is inmiddels ontwikkeld in het zelf uitproberen van combinaties. Ik heb me nog niet aan grote broden gewaagd, maar kleine broodjes komen inmiddels best goed uit mijn oven. Een van mijn lekkerste recepten tot nu toe is deze, voor chocoladebroodjes met rozijnen. Deze zoete broodjes heb ik inmiddels een paar keer gemaakt voor de lunch in het weekend en ze worden telkens goed ontvangen. Om ze op tijd uit de oven te kunnen halen moet je wel een uur of 2 vooraf beginnen. Dit recept vraagt dus wel iets van je planningskills. De totale tijd dat je ermee bezig bent valt echter best mee.
Hoewel ik deze broodjes de afgelopen weken bijna elk weekend heb gemaakt, zonder bijzondere gelegenheid, vind ik ze ook goed passen bij een lekker uitgebreide Paasbruch of -lunch. Kies er dan voor om het deeg in 8 kleinere porties te verdelen, zodat de broodjes niet te groot worden. Oké.. Pasen duurt nog wel even, maar probeer ze anders gewoon alvast een keer te maken en bewaar het recept daarna voor als het echt zo ver is.
Recept voor chocoladebroodjes met rozijnen
Ingrediënten
- 75 gram rozijnen
- 1 zakje vanillesuiker
- 225 ml chocolademelk
- 375 gram mix voor witbrood
- 15 gram verse gist
- 2 tl cacaopoeder
- 1 tl kaneel
- 5 gr keukenzout
- een beetje bloem tegen het plakken
- + een mengkom en mixer met deeghaken (ik gebruik een keukenmachine, maar een handmixer kan ook)
- + een theedoek
- + bakpapier
Instructies
- Laat de rozijnen ongeveer een half uur wellen in water.
- Warm tijdens het wachten de chocolademelk in een grote mok of een glazen schaal op tot lauwwarm in de magnetron.
- Roer daarna de vanillesuiker en het gist erdoor totdat de melk alles heeft opgenomen.
- Laat dit een kwartier staan en roer af en toe. Er zal een schuimlaag opkomen, omdat het gist actief wordt.
- Doe de mix voor witbrood samen met het zout en de kaneel in je mengkom.
- Giet de chocolademelk erbij en mix het deeg zo’n 10 minuten tot het soepel aanvoelt.
- In die 10 minuten giet je de rozijnen af en dep je deze een beetje droog met wat keukenpapier. Check even of er rozijnen tussen zitten die ofwel te zacht ofwel niet zacht zijn geworden. Die kan je er beter even uit halen.
- Bestrooi ze daarna met het cacaopoeder en zorg dat alle rozijnen helemaal bedekt zijn met een dun laagje poeder. Ik doe dit met een klein zeefje en rol ze daarna heen en weer.
- Voeg de rozijnen daarna toe aan je deeg en zorg ervoor dat ze goed erdoor heen gemengd worden. Eventueel kan je het mengen met de hand afmaken.
- Leg het deeg daarna terug in de mengkom, dek die af met een natte theedoek en laat minstens een uur op een warme plaats rijzen.
- Als het deeg is verdubbeld in volume kneed je het nog eens voorzichtig door, op een met bloem bestrooid aanrecht, en verdeel je het in porties. Kies voor 6 grotere of 8 kleinere porties.
- Maak van elke portie een bolletje. Leg deze met enige tussenruimte op een vel bakpapier op een bakplaat.
- Dek dit weer af met een natte theedoek en laat weer rijzen.
- Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.
- Na zo’n 30-45 minuten zijn de bolletjes een stuk groter geworden en kan de bakplaat (zonder de theedoek!) de oven in.
- Na 15 minuten ongeveer zijn de broodjes klaar. Maar houd ze goed in de gaten, zodat ze niet te donker worden. Elke oven is immers anders.
Natuurlijk zijn de broodjes loeiheet als ze uit de oven komen, dus éven geduld… maar het is wel lekker om ze te eten als ze nog warm zijn. Mijn favoriete manier is om er roomboter op te smeren en een klein beetje zeezout uit de molen erop te strooien. Maar je kan natuurlijk ook ‘all the way’ gaan en de chocoladepasta uit de kast trekken.
Of misschien zijn er nog wel andere lekkere belegcombinaties. Laat je het hieronder weten als jij iets probeert wat je anderen wil aanraden?