schnitzel zelf paneren
Snel naar recept

Meteen naar het recept? Scroll naar beneden om een stap-voor-stap instructie te vinden om zelf schnitzels te paneren.


De sterkste herinneringen die ik overhoud van vakanties gaan vaak over eten. Tapas in Madrid, pancakes in de VS, meterslange toetjesbuffetten in Turkije, de allerlekkerste aïoli op Mallorca. Dat soort dingen blijven hangen, samen met andere mooie momenten natuurlijk. Ik vind het prachtig hoe eten zo sterk vertegenwoordigd is in ons geheugen. Niet zo gek natuurlijk, want eten is een sociale activiteit; het verbindt mensen. Samen van hetzelfde lekkers genieten maakt je band sterker. Dat werkt zo over de hele wereld. Er is geen enkele cultuur waar eten puur functioneel is. Overal op aarde eten mensen in groepsverband en worden maaltijden gedeeld.

Voor veel mensen is échte (wiener)schnitzel zo’n gerecht waar ze mooie herinneringen aan hebben, door wintersport of andere vakanties. Zoals je ze in Oostenrijk eet, vind je ze hier niet in de supermarkt. Niet alleen omdat ze daar vaak groter dan je bord zijn, maar ook omdat de bereidingswijze heel anders is. Elke wintersporter weet: als je een kant en klare ‘wienerschnitzel’ in de supermarkt koopt, zal je dat zeker niet terugbrengen naar dat ene restaurantje in de bergen.

Maar wist je dat het helemaal niet zo moeilijk is om zelf je schnitzels te paneren? Het zijn maar drie stappen om te doorlopen. Het enige wat je extra nodig hebt is wat diepe borden om elke stap goed voor te bereiden. En als je die zelfgepaneerde schnitzels daarna bakt in een kleine laag olie, zoals ze dat ook in restaurants doen, waan je je misschien wel even in Oostenrijk.

Hoe je zelf schnitzels kan paneren:

Schrik niet van de lange lijst instructies. Uiteindelijk zijn het echt maar drie stappen. Ik heb ze alleen zo uitgebreid mogelijk opgeschreven, zodat je eerste zelf-schnitzels-paneren-ervaring gegarandeerd lukt.

Natuurlijk kan je dit gerecht ook voor meer personen maken. Als je schnitzels zelf wil paneren voor bijvoorbeeld 4 personen, wacht dan even met ze bakken totdat ze allemaal gepaneerd zijn. Daarna bak je ze per 2 stuks. Uiteraard kan je ook twee pannen op het vuur zetten om ze in één keer te bakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *