Bij ons thuis gold vroeger de regel: geen sinterklaassnoep voor de intocht. Dus in september en oktober vond je bij ons geen kruidnoten of pepernoten. Pas vanaf half november werden deze in huis gehaald. Vanaf nu dus ongeveer. Want het is zover. Sinterklaas is weer bijna in het land! Morgen komt hij aan en is ons land drie weken lang in de ban van de goedheiligman. Een goede reden dus om naar de supermarkt te rennen en snel de keuken in te gaan. Want deze kruidnoten cheesecake wil je proeven!
Hij moet wel een nachtje in de koelkast. Dus als je er morgen lekker van wil kunnen snoepen, moet je vandaag nog beginnen. De oven heb je niet nodig trouwens. Wel een springvorm en wat bakpapier. De rest van de ingrediënten voor deze heerlijke kruidnoten cheesecake vind je hieronder.
Vorig jaar plaatste ik overigens al wat meer recepten met kruidnoten. Check deze hier als je benieuwd bent.
Ingrediënten
- 300 gr kruidnoten
- 150 gr roomboter + extra voor invetten
- 600 gr roomkaas
- 400 ml slagroom
- 150 gr suiker (waarvan 1 zakje vanillesuiker)
- 1 zakje klopfix
- 2 blaadjes gelatine
- citroensap
- cacaopoeder als versiering
- chocoladekruidnoten als versiering
Instructies
- Bekleed een grote springvorm met bakpapier (ook de randen!) en vet dit in met roomboter.
- Smelt 150 gram roomboter in een pannetje of de magnetron.
- Maal de kruidnoten fijn in een keukenmachine of blender.
- Voeg daarna de gesmolten boter toe en meng goed door elkaar.
- Giet dit mengsel in de beklede springvorm en duw goed aan met de bolle kant van een lepel. Probeer de bodem zo gelijkmatig mogelijk te maken.
- Zet de springvorm in de koelkast.
- Doe de 2 blaadjes gelatine in een bakje met water.
- Doe de roomkaas in een kom en spatel hem even goed door.
- Pak een mengkom en handmixer en mix de slagroom, klopfix en suiker totdat de slagroom lobbig is.
- Verwarm een paar eetlepels citroensap in een pannetje.
- Knijp de gelatineblaadjes uit.
- Voeg de geweekte gelatineblaadjes toe aan het hete citroensap en laat smelten.
- Laat even afkoelen in een apart bakje.
- Roer daarna de roomkaas door de opgeklopte slagroom tot je geen klonten meer ziet.
- Roer de gesmolten gelatine daarna beetje voor beetje door het slagroom-roomkaas-mengsel.
- Pak de springvorm weer uit de koelkast en giet het slagroom-roomkaas-mengsel erop. Strijk glad en zet een hele nacht in de koelkast.
- De dag erna kan je er met een zeefje cacaopoeder op strooien en de taart versieren met chocoladekruidnoten. Ik koos voor een cirkel met verschillende kleuren.
Snij de taart het liefst aan met een scherp koksmes, door hem van boven naar beneden langzaam door de taart te laten gaan. Voor het laatste stukje, als je bij de bodem bent aangekomen, heb je even wat extra kracht nodig. Een broodmes met kartels is minder geschikt, omdat zaagbewegingen de taart waarschijnlijk uit elkaar doen vallen. Uit deze taart haal je 12 flinke punten, maar misschien wel 16 als je ze wat kleiner maakt. Bewaar de taart in de koelkast. Dan blijft hij zeker een halve week goed.
Ik wens iedereen alvast fijne sinterklaasweken toe. Hopelijk zijn alle kinderen zoet geweest.