Deze Mexicaanse hummus van zwarte bonen is heerlijk als dip met kruidige pitachips. Je vindt beide recepten hieronder. Uiteraard kan je ze ook los van elkaar maken, maar omdat ze beiden een Mexicaanse touch hebben, smaken ze samen extra lekker.
Jullie weten misschien wel dat ik gek ben op borrelrecepten. Bijkletsen tijdens het genieten van verschillende soorten hapjes, is voor mij de ultieme qualitytime met vrienden of familie. Dit recept maakte ik vorige week voor het eerst en het werd meteen goed ontvangen. Hoe je deze zwarte bonen hummus maakt deel ik daarom graag met jullie. Het recept is voor 4-8 personen, afhankelijk van hoeveel andere hapjes je er nog bij serveert.
Recept: Mexicaanse hummus van zwarte bonen met kruidige pitachips
Ingrediënten
- 1 groot blik zwarte bonen (uitlekgewicht 260 gram)
- 1 teen knoflook
- 35 gram tahin (sesampasta)
- 2 el olijfolie + extra voor garnering
- 1/2 tl gerookt paprikapoeder + extra voor garnering
- 1 limoen, schoongeboend
- zout en peper
- 4 maaltijdpita’s (die zijn extra groot)
- 6 el zonnebloemolie
- 4 tl mexicaanse kruiden*
- 4 el verse koriander (alleen de blaadjes)
- 1/2 tl grof zeezout
- materialen: fijne rasp
- materialen: keukenmachine of hakmolen van een staafmixer
Instructies
- Laat de zwarte bonen uitlekken in een zeef en spoel ze even goed af. Hou eventueel een eetlepel bonen achter voor de garnering.
- Doe ze daarna in de keukenmachine, of gebruik de hakmolen van een staafmixer.
- Rasp de knoflook en het groene deel van de schil van de limoen en voeg toe aan de zwarte bonen.
- Pers hierna de limoen uit en voeg het sap ook toe.
- Doe ook de tahin, de olijfolie en het paprikapoeder erbij, en wat zout en peper.
- Laat de keukenmachine/hakmolen draaien op een hoge stand en schraap af en toe de zijkanten schoon.
- Proef het mengsel even om te kijken of er nog wat zout en/of peper toegevoegd moet worden.
- Meng eventueel een laatste keer en schep de hummus dan over in een bakje. Garneer met nog wat olijfolie en een beetje paprikapoeder. Eventueel kan je er ook de achtergehouden zwarte bonen op doen en het afmaken met een blaadje peterselie of koriander.
- Zet het bakje even in de koelkast.
- Verwarm nu de oven voor op 200 graden.
- Maak de keukenmachine/staafmixer even schoon (of gebruik een ander apparaat als je die hebt).
- Meng nu in de keukenmachine/hakmolen van de staafmixer de zonnebloemolie, korianderblaadjes, het grove zeezout en de mexicaanse kruiden.
- Gebruik ook nu weer een hoge stand en schraap af en toe de zijkanten schoon.
- Snijd de maaltijdpita’s voorzichtig langs de rand open, zodat je twee helften krijgt.
- Besmeer, het liefst met een kwastje, maar met een lepel werkt het ook, elke helft aan de kant die eerst de binnenkant van het brood was, met het kruiden-oliemengsel.
- Verdeel het goed over de 8 helften en leg ze daarna weer op elkaar.
- Snijd ze met een groot scherp mes in 8 stukken. Dus eerst door de helft, dan elke helft weer in twee stukken en daarna elke kwart nog een keer doormidden.
- Verdeel de partjes met de ingesmeerde kant naar boven over een grote bakplaat (of twee, indien nodig) en bak ze ongeveer 6 minuten in de oven.
- Serveer de warme pitachips met de zwarte bonenhummus als dip.
*Ik gebruikte Picadillo van Jonnie Boer. Maar de meeste supermarkten hebben nog meer varianten in hun assortiment. Let er wel even op of jouw kruiden al toegevoegd zout hebben. In dat geval kan je misschien beter het grove zeezout weglaten.
Vers uit de oven zijn de pitachips het allerlekkerst. Wil je ze toch langer van te voren maken? Laat er dan niet te veel tijd tussen zitten. De hummus is prima een paar dagen in een afgesloten bakje in de koelkast te bewaren. Lekker op brood met wat plakjes tomaat als lunch!
Maak jij dit recept? Dan ben ik heel benieuwd hoe je het vond. Laat je het hieronder in de reacties weten? Dat vind ik leuk om te lezen!
Op zoek naar nog een aanvulling op de borrel? Misschien heb ik nog wel wat inspiratie voor je: bekijk bijvoorbeeld eens het recept van deze bladerdeeghapjes met geitenkaas, dit nachodip trio of deze kippenvleugels.