Deze Italiaanse tomatensoep met linzen en zoete aardappel scoort hoog op veel punten: hij is lekker, hij barst van de groenten en hij staat snel op tafel. De voorbereiding heeft wat snijwerk nodig, maar als je een dunschiller en een goed scherp keukenmes gebruikt is dat zo gebeurd.
Mocht je overigens geen verse Italiaanse kruiden kunnen vinden, voeg dan gewoon wat gedroogde Italiaanse kruiden toe, bijvoorbeeld wat basilicum, tijm en salie. Maar als je maar één van die drie in huis hebt; ook prima. Het zal hoe dan ook goed smaken.
Recept: Italiaanse tomatensoep met linzen en zoete aardappel
Ingrediënten
- 2 grote zoete aardappels, geschild en in blokjes van ongeveer 1x1x1 cm gesneden
- 4 wortels, geschild en gesneden in kleine blokjes (aanzienlijk kleiner dan de zoete aardappel)
- 5 stengels bleekselderij, ook in kleine blokjes (haal ook even de stugge draden aan de buitenkant eraf)
- 15 gram verse Italiaanse kruiden, bij elkaar gebonden met keukentouw
- 2 grote uien, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
- 125 gram spekblokjes
- 500 ml tomatenpassata
- 1 groentebouillonblokje
- 100 gram (verse) groene pesto
- blik linzen van 400 gram, uitgelekt en afgespoeld
- 4 el kookroom
- zout
- peper
- evt. kruidenstokbrood voor erbij*
Instructies
- Kook een halve liter water en los daarin het bouillonblokje op.
- Zet een grote braadpan op middelhoog vuur en bak hierin de spekreepjes zonder boter of olie tot ze bruin zijn.
- Voeg daarna de wortel, bleekselderij, ui, knoflook en de bij elkaar gebonden takjes kruiden toe. Bestrooi met een snuf zout en roer goed door.
- Als je van plan bent om een kruidenstokbrood erbij te serveren, verwarm dan nu de oven voor.
- Roer regelmatig gedurende zo’n 5 minuten. De groentes moeten garen, maar niet bruin worden, dus zet eventueel het vuur iets lager.
- Voeg daarna de blokjes zoete aardappel, de tomatenpassata en de groentebouillon toe en roer weer goed door.
- Laat de soep koken tot de zoete aardappel gaar is (check even met de punt van een mes, die moet er makkelijk doorheen gaan). Als je van plan bent om een kruidenstokbrood erbij te serveren, doe deze dan nu in de oven.
- Haal het bosje kruiden uit de soep en laat deze even uitlekken in een schaaltje. Giet daarna het uitgelekte vocht terug in de soep, want hier zit veel smaak van de kruiden in! De kruiden zelf gooi je weg.
- Voeg dan de uitgelekte linzen en de helft van de pesto toe. Roer weer goed door en breng eventueel op smaak met zout en peper.
- Verdeel de soep over 4 kommen.
- Maak in elke kom een spiraal met de kookroom, door deze heel rustig in cirkels te gieten.
- Verdeel tenslotte de overgehouden pesto eroverheen.
- Haal eventueel het kruidenstokbrood uit de oven, voordat je de soep serveert.
*Ik ben enorm fan van brood dopen in soep. Ik serveer dan ook zelden een soep zonder bijpassend brood. In dit geval koos ik voor een kruidenstokbrood (kant en klaar uit de diepvries) en dat paste perfect bij deze soep. Ideaal ook om het laatste beetje soep uit je kom mee op te vegen.
Dus: hou jij ook van brood bij je soep, dan raad ik je zeker aan om zo’n stokbrood (of 2) erbij te bakken. Ik reken altijd een halve per persoon, maar volgens de verpakking is dat een dubbele portie. Ik vind het echter heel teleurstellend om maar 2 of 3 plakjes stokbrood te hebben. Dat is veel te snel op.
Als je een restje soep bewaart voor de dag erna, bijvoorbeeld om als lunch te eten, of gewoon nog een keer als diner, hou er dan rekening mee dat de soep in de koelkast nog iets dikker zal zijn geworden na een dag. Roer er eventueel wat gekookt water doorheen om hem iets aan te lengen.
Ga je deze soep maken? Laat me dan hieronder weten in de reacties hoe het is bevallen. Dat vind ik leuk om te lezen!
En kijk ook eens voor meer inspiratie op deze verzamelpagina voor mijn andere soeprecepten.