Het recept wat hieronder staat is eigenlijk een variant op één van mijn lievelings comfortfood gerechten: nasi met kipsaté met heel veel pindasaus. Deze pittige pindasoep met pulled chicken is me echter zo goed bevallen, dat ik denk dat hij de nasi voorbij is gegaan. Ik moet daarbij zelfs bekennen dat ik het restje van de soep om een uur of 11 ’s ochtends heb zitten eten, omdat ik er zo’n zin in had.
Hou jij ook van nasi met kipsaté? Of eet jij? Dan ga je deze pittige pindasoep ook zeker lekker vinden. Mocht je hem liever iets minder pittig willen, laat dan de rode peper weg. Dat scheelt heel veel!
Hier stond deze soep als hoofdgerecht op het menu. Daar vult hij ook goed genoeg voor. Je komt met deze soep echter niet aan je volledige portie groente. Dus zet er eventueel nog wat schijfjes komkommer of andere rauwkost naast. Natuurlijk kan je hem ook als lunch of voorgerecht serveren.
Recept: pittige pindasoep met pulled chicken
Ingrediënten
- 300 gram kipdijfilet
- bak nasigroente van 400 gram
- 3 tenen knoflook, gepeld
- 5 lente-uitjes, buitenste blad, bruine stukjes en wortels eraf
- 3 centimeter verse gember, geschild
- 4 el (zonnebloem)olie
- 1 blokje kippenbouillon
- 1 stengel citroengras
- blik romige kokosmelk van 400 ml (geen light!)
- 175 gram pindakaas
- zout en peper
- 30 gram gezouten pinda’s, gehalveerd
- verse peterselie of koriander
- eventueel kroepoek voor erbij
Instructies
- Begin ruim van te voren met deze eerste stap: bestrooi de kipdijfilet met zout en peper en bak deze rondom aan in een hapjespan met 2 el olie. Als de kip aan alle kanten bruin is doe je de deksel op de pan en zet je het vuur uit. Laat zo nog een uur nagaren en afkoelen.
- Haal (na dat uur) de taugé en de rode peper uit de nasigroente.
- Hak de helft van de rode peper (of minder als je de soep niet zo pittig wilt hebben) met de knoflook, 4 lente-uitjes en gember fijn in een keukenmachine of met de hakmolen van een staafmixer. (Je houdt dus een halve rode peper en 1 lente-uitje over voor later.)
- Zet een soeppan op niet al te hoog vuur en verwarm hierin 2 el olie. Bak de gehakte smaakmakers in de pan en roer regelmatig.
- Kook ook een halve liter water in een waterkoker.
- Voeg de bak nasigroente toe aan de soeppan en bak deze even mee.
- Zet het vuur iets hoger en voeg een halve liter gekookt water en het bouillonblokje toe.
- ‘Knak’ de stengel citroengras op een paar plekken en voeg deze ook toe.
- Doe tenslotte de kokosmelk bij de soep, roer goed door en laat alles rustig een minuut of 20 koken.
- Terwijl de soep kookt, maak je de garnering voor de soep.
- Maak de pulled chicken, door de gebakken kipdijfilets uit elkaar te trekken met twee vorken, of met je handen. Ik vind het zelf met mijn handen het fijnst, omdat je dan de meeste controle hebt.
- Bewaar de kip even in een apart bakje.
- Snijd de halve peper en het laatste lente-uitje in ringetjes en bewaar ook deze even apart.
- Verwijder na 20 minuten de stengel citroengras en voeg de pindakaas toe.
- Roer goed totdat de pindakaas helemaal is opgenomen.
- Proef even en voeg eventueel nog wat peper en zout toe.
- Om de soep te serveren pak je diepe borden.
- Leg in het midden van elk bord de pulled chicken, verdeel evenredig over de borden.
- Verdeel daarna de soep erover.
- Hierna leg je in het midden een handje taugé (die komt dus op de pulled chicken), strooi hier wat pinda’s, rode peper en lente-ui over en garneer tenslotte met wat verse peterselie of koriander.
- Serveer eventueel met wat kroepoek. Mijn favoriet is de Javaanse.
PS. Als je nog een restje kip van een andere maaltijd over hebt kan je die gebruiken voor de pulled chicken. Je hoeft hem dan niet meer te bakken, alleen maar uit elkaar te trekken. Voor 4 personen heb je zo’n 200 gram nodig. Heb je een hele kip in de oven gebakken? Bewaar dan alle reststukjes in de vriezer. Ook daar kan je prima pulled chicken van maken.
Ga je deze soep maken? Laat me dan hieronder weten in de reacties hoe het gerecht is bevallen. Dat vind ik leuk om te lezen!
En kijk ook eens voor meer inspiratie op deze verzamelpagina voor mijn andere soeprecepten.