Ken je die grote bakken snoeptomaatjes uit de supermarkt? Die zijn perfect voor het maken van deze heerlijke ovengedroogde tomaatjes. Er zit in zo’n bak precies de juiste hoeveelheid om een weckpot mee te vullen. En daarna heb je een lekkere voorraad om bijvoorbeeld bij Italiaanse maaltijden te gebruiken. Of om door een salade te doen. Of, zoals ik deed: om cadeau te doen!
Ik ben er gek op om foodcadeautjes uit te delen, omdat ze persoonlijk en origineel zijn. En uit ervaring weet ik ook dat deze erg gewaardeerd worden. Het potje ovengedroogde tomaatjes op de foto heb ik aan mijn moeder gegeven, toen ik bij haar voor het eten was uitgenodigd. Overigens maakte ik het recept toen dubbel, want uiteraard wilde ik ook zo’n lekker potje in mijn koelkast hebben staan!
Ingrediënten
- 500 gr snoeptomaatjes (evt. in 2 kleuren)
- 6 tenen knoflook
- verse tijm
- zonnebloemolie
- zout
- zeezoutflakes
- peper
- een weckpot van ongeveer 40 centiliter
Instructies
- Verwarm de oven voor op 100 graden. Het liefst op de onder en bovenwarmte-stand.
- Snij alle snoeptomaatjes door de helft.
- Pers één teen knoflook uit (de andere 5 gebruik je later).
- Meng de snoeptomaatjes met olie, de uitgeperste knoflook, zout en peper en spreid ze uit over een bakplaat die je met bakpapier hebt bekleed. Zorg ervoor dat het snijvlak telkens boven ligt.
- Leg her en der een takje verse tijm op de gehalveerde tomaten. Bewaar een paar takjes voor later.
- Afhankelijk van hoe je ze zelf lekker vindt, laat je de tomaatjes 3-5 uur in de oven drogen. Haal ze eruit als je tevreden bent. Ga gerust boodschappen doen of naar de kapper na het in de oven schuiven, maar zorg ervoor dat je vanaf 3 uur oventijd in de buurt blijft, zodat je ze in de gaten kan houden.
- Laat de tomaatjes even afkoelen en gooi de tijm die mee in de oven is geweest weg.
- Pel de overige knoflooktenen.
- Stop deze samen met de overgebleven tijm in een weckpot.
- Schep daarna de tomaatjes erop en vul de pot daarna aan met zonnebloemolie tot bijna aan de rand.
In de koelkast blijven deze tomaatjes in de olie best een tijdje goed. Ik ben geen expert, maar ik verwacht dat je ze wel een paar weken kan bewaren. Gebruik trouwens ook gerust de olie en de knoflook uit het potje, want die hebben de andere smaken opgenomen.
Wil je de ovengedroogde tomaatjes langer kunnen bewaren? Steriliseer dan de weckpot, raak de binnenkant, en de tomaatjes niet meer met je handen aan, en zet hem na het vullen een tijdje op zijn kop weg, net als je bij jam zou doen. Als je dat hebt gedaan, hoeft hij niet gekoeld bewaard te worden. Na het openen moet je hem wel in de koelkast zetten.
Overigens zou ik hem niet ergens afgesloten achterin een kast zetten. Gewoon openmaken en opeten. En als ze op zijn een nieuwe portie maken! Deze tomaatjes passen namelijk bij zoveel gerechten, dat de bodem van de pot snel in zicht zal zijn. Voeg ze bijvoorbeeld toe aan deze salade.
Heb jij een andere lekkere combinatie ontdekt? Laat deze dan hieronder in de reacties achter. Zo kunnen we elkaar inspireren!