Hoewel ik er heel erg van kan genieten om uitgebreid in de keuken te staan voor een diner en uiteindelijk mooi opgemaakte borden op tafel te zetten, vind ik het ook leuk om af en toe snelle hapjes klaar te maken zonder dat er een bijzondere gelegenheid is. Lekkere verse koekjes bijvoorbeeld bij een kopje koffie, of een snack voor bij de borrel op een weekendavond. Een kleine moeite voor een groot plezier, vind ik, want zo’n snack uit de oven, zoals deze bladerdeeghapjes met geitenkaas geven je avondje Netflix net wat extra’s. Veel tijd en moeite kost het maken ook niet, want terwijl de oven voorverwarmt heb je de hapjes al gemaakt, en in de tijd dat je een fles wijn opentrekt en nog wat zoutjes of nootjes in een schaaltje doet, zijn ze al bijna klaar.
Deze bladerdeeghapjes met geitenkaas doen het uiteraard ook heel goed op een verjaardag of ander feestje. Als je hiermee rond gaat, gaat je schaal gegarandeerd leeg. Misschien maar een dubbele portie maken als je zeker wil weten dat er nog één voor jou overblijft…
Recept: bladerdeeghapjes met geitenkaas
Ingrediënten
- 1 rol bladerdeeg (koelvers) (24×40 cm)
- 2 rollen verse geitenkaas van 180 gram
- 15 halve walnoten
- honing uit een knijpfles
- gedroogde peterselie
- zwarte peper uit de molen
- 15 siliconen cupcakevormpjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd 15 (redelijk) gelijke vierkanten uit het bladerdeeg. Het komt niet op een halve centimeter, maar als je streeft naar 8×8 cm haal je er precies 15 uit de rol.
- Leg de vierkantjes in de cupcakevormpjes. Probeer de bodem goed te bedekken.
- Snijd de ‘kontjes’ van de rollen geitenkaas en snijd ze daarna in 15 stukken. De ene in 7 en de andere in 8. Ook dit hoeft niet heel nauwkeurig. Ik zou de centimeter er niet naast leggen.
- Leg in elk cupcakevormpje een schijfje geitenkaas op het deeg en duw dat nog iets verder naar de bodem.
- Maal er een beetje zwarte peper over.
- Leg er dan een halve walnoot op en sprenkel er een beetje honing overheen uit de knijpfles.
- Zet de hapjes 20-25 minuten in de oven. Hou ze in de gaten zodat ze niet te donker worden.
- Bestrooi ze na het uit de oven halen nog met wat gedroogde peterselie.
Ik vind deze bladerdeeghapjes met geitenkaas zelf het allerlekkerst als ze nog warm zijn. (Hoewel je ze natuurlijk ook niet direct uit de oven in je mond moet stoppen.) Maak je ze voor een feestje? Wacht dan met ze in de oven zetten tot kort voor je ze wil serveren. Je kan ze prima voorbereiden en daarna nog even in de koelkast laten staan. Juist leuk om ze pas te bakken als je gasten er al zijn, want dan ruiken ze al dat er iets lekkers aan gaat komen. Persoonlijk vind ik de geur van net gebakken bladerdeeg één van de lekkerste dingen. Daar krijg ik altijd meteen trek van! En daar ben ik vast niet de enige in.