vlechtbroodjes met rabarber

Deze vlechtbroodjes met rabarber zijn een leuke afwisseling op de rabarbercrumble die ik ook regelmatig maak. In totaal heb ik echter helemaal niet zoveel rabarber recepten in mijn repertoire. Het rabarberseizoen is namelijk altijd veel te snel voorbij, waardoor ik snel terugval op recepten waarvan ik weet dat ze lekker zijn. Op het moment dat ik dit schrijf, is de oogstperiode al goed onderweg. Zo jammer eigenlijk dat we niet het hele jaar gebruik kunnen maken van deze heerlijke groente. Of is het fruit? Google vertelt mij dat rabarber officieel groente is, het is namelijk geen vrucht, maar ik eet het zelf wel als fruit. En ik denk dat dat voor veel mensen geldt.

Oké, terug on topic. Dit nieuwe recept probeerde ik deze week, en later deze maand en daarna zeker ook volgend jaar ga ik hem zeker opnieuw maken. Deze rabarberbroodjes van bladerdeeg smaakten namelijk heerlijk! Ik vind ze het lekkerst bij een kop koffie of thee. Leuk om te maken als je bezoek krijgt bijvoorbeeld. Als je het vlechtwerk genoeg aandacht geeft, zal er misschien wel gedacht worden dat je de broodjes bij de bakker hebt gehaald. 😉

Recept: vlechtbroodjes met rabarber


*In bovenstaand recept wordt gebruik gemaakt van rabarbercompote. Maar hoe maak je dat? Veel mensen zullen daar hun eigen recept voor gebruiken. Mocht jij nog nooit rabarbercompote (of rabarbermoes) klaargemaakt hebben, kan je dit recept volgen:
– maak 500 gram rabarber schoon, dat doe je door de stengels te wassen, de uiteindes eraf te snijden en de stugge draden te verwijderen
– snijd de rabarber in stukken van ongeveer 1 centimeter en doe deze samen met 3 eetlepels suiker(vervanger) in een pannetje
– ik voeg het liefst zo min mogelijk water toe, omdat ik mijn rabarbercompoteniet zo vloeibaar wil maken, maar daardoor moet je veel roeren en het vuur niet te hoog zetten
– na een tijdje wordt de rabarber zachter en komt er ook wat vocht vrij, waardoor het een moes wordt; blijf roeren totdat er geen harde of grote delen meer inzitten, daarna is de rabarbercompote klaar

NB. Je gebruikt minder dan de helft van deze hoeveelheid rabarbercompote voor de vlechtbroodjes. Eet de rest bijvoorbeeld als bijgerecht bij een maaltijd met gebraden vlees, of combineer het met yoghurt of vla als ontbijt of toetje.


Nog even een waarschuwing: als deze vlechtbroodjes met rabarber uit de oven komen, wil je ze misschien meteen eten, maar ze zijn dan echt loeiheet. Laat ze even 10 á 15 minuten afkoelen, je wil je lippen of tong immers niet verbranden. Daarna zeg ik wel: snel aanvallen, want als ze nog een beetje warm zijn, zijn de broodjes het allerlekkerst.


Ga je deze rabarberbroodjes maken? Laat me dan hieronder weten in de reacties hoe ze zijn bevallen. Dat vind ik leuk om te lezen!

snijdvoorbeeld vlechtbroodjes met rabarber
Snijvoorbeeld voor vlechtbroodjes met rabarber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *