Dit recept is niet gesponsord, maar je zou het wel denken als je de ingrediënten van deze anijscake met glazuur ziet. De Ruijter is echter helemaal niet op de hoogte van het feit dat ik zo’n fan ben van hun assortiment met anijssmaak. Overigens ben ik in het algemeen gek op anijs. Ik maakte bijvoorbeeld al eens pannenkoeken met anijs (klik!) en ook recepten met venkel, een groente die ook een soort anijssmaak heeft, kom je op mijn blog tegen.
Doordat de anijssmaak zowel in de cake als in het glazuur zit, is dit recept echt bedoeld voor mensen die net zo van anijs houden als ik. De smaak is niet overheersend hoor, maar wel lekker aanwezig. Precies goed dus!
Benieuwd geworden? Maak dan maar snel een boodschappenlijstje!
Recept: anijscake met glazuur
Ingrediënten
- 125 ml volle melk
- 3 staafjes voor anijsmelk van De Ruijter
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 140 gram witte basterdsuiker
- 40 gram roomboter
- 2 eieren
- snufje zout
- 50 gram poedersuiker
- ongeveer 2 el citroensap uit een flesje
- 5 el anijshagel van De Ruijter
Instructies
- Begin minstens een uur voor het bakken met het maken van de anijsmelk. Roer de inhoud van de 3 staafjes door de 125 ml volle melk en verwarm dit even tot alle poeder is opgelost. Laat dit afkoelen in de koelkast.
- Verwarm na het afkoelen de oven voor op 160 graden.
- Mix de boter met de suiker tot de boter zacht is.
- Mix hier dan de eieren doorheen en ga door tot je een egaal beslag hebt.
- Zeef hier het zelfrijzend bakmeel boven, voeg nu ook een snufje zout toe en mix weer goed.
- Eindig met het toevoegen van de anijsmelk. Meng dit weer goed en mix nog een paar minuten op een hoge snelheid.
- Bekleed een springvorm met bakpapier (de mijne is 18 cm in doorsnede) en giet het beslag erin.
- Zet de cake 40-50 minuten in de oven. Hij is klaar als een houten prikker er schoon uitkomt. Test dit niet eerder dan na 40 minuten, anders zakt de cake in.
- Laat de cake afkoelen in de vorm.
- Als de cake is afgekoeld maak je het glazuur.
- Zeef hiervoor 50 gram poedersuiker en vul dit aan met 3 el fijngemalen anijshagel. Het fijnmalen deed ik in een elektrische koffiemolen, maar je kan ook een hakmolen of een vijzel gebruiken.
- Voeg hier druppel voor druppel citroensap doorheen totdat je een glazuur hebt dat een mooie consistentie heeft. Je moet het kunnen roeren, maar het mag niet te vloeibaar zijn.
- Giet het anijsglazuur over je cake. Het zal vanzelf uitlopen, maar help het her en der een beetje, zodat de hele bovenkant in elk geval bedekt is.
- Strooi er ten slotte de overgebleven 2 eetlepels anijshagel overheen.
- Wacht nog even met aansnijden tot de glazuur hard is geworden, als je dat lukt…
Goed afgedekt kan je deze anijscake zeker een dag of 4 á 5 bewaren, maar mogelijk nog langer.
Lijkt jou deze cake lekker? Of ben je helemaal niet zo dol op anijs? Mocht je twijfelen; gebruik dan iets minder glazuur, of laat deze in zijn geheel weg. Dan is de smaak alleen nog maar subtiel aanwezig.
Laat je het weten als je dit recept heb geprobeerd? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Laat hieronder een reactie achter, dat vind ik leuk!