Het is nog niet zo lang geleden dat ik ontdekte hoe lekker feta is. Vroeger vond ik het maar stinken.
Het zal een aantal jaar geleden op Kreta zijn geweest, dat ik voor het eerst een salade met deze witte kaas at. Ik was meteen verkocht. De sterke zoutige smaak lijkt totaal niet op hoe het ruikt! In diezelfde week at ik ook een pizza met feta. Ook al zo lekker!
Sindsdien ligt er regelmatig een stuk in mijn koelkast. Ik brokkel de kaas over een salade, of bak er een omelet mee. Ook in ovengerechten doet feta het goed.
Omdat je in Griekse restaurants ook wel gebakken feta kan bestellen, ben ik daar zelf mee gaan experimenteren. Het resultaat is totaal anders, maar toch wil ik het met jullie delen.
Ingrediënten
- een koekenpan met antiaanbaklaag
- feta (zoveel als je zelf wilt)
- zwarte peper uit de molen
- tijm
Instructies
- Laat de koekenpan heet worden met een beetje olie of boter en leg de feta er in zijn geheel in. Draai het vuur naar een middelmatige stand, zodat de kaas niet verbrandt.
- Als de kaas gesmolten is, kan je wat peper en kruiden toevoegen. Ik koos voor zwarte peper en gedroogde tijm. Uiteraard kan je hier je eigen invulling aan geven. Voeg geen zout toe. De kaas is van zichzelf al zout genoeg.
- Uiteindelijk vormt de kaas een soort pannenkoek, en deze moet je omdraaien om de andere kant ook bruin te laten worden. Hiervoor geldt: oefening baart kunst.
De vorige keer dat ik dit recept testte, draaide de feta perfect om. Maar nu ik foto’s aan het maken was, wilde het niet lukken. De ‘pannenkoek’ scheurde in de pan, waardoor ik het stukje voor stukje moest omdraaien. Gelukkig doet dat niks af aan de smaak. Het eindresultaat was dan ook prima. Zoals je ziet wordt de kaas aan de buitenkant lekker bruin en knapperig, maar blijft hij binnenin wit en zacht.
Ik serveerde de gebakken feta op een salade van ijsbergsla, cherrytomaatjes, groene olijven en uitgebakken spekreepjes.
Als
dressing mengde ik balsamicoazijn, honing en olijfolie. De combinatie
van zoet en zuur in de dressing past perfect bij zoutigheid van de
salade.
Een prima lunchgerecht! Of meng er nog wat gekookte pasta doorheen (penne bijvoorbeeld) en serveer het als dinergerecht.
Houd jij van feta? En heb je het ook wel eens gebakken gegeten? Of heb je misschien nog andere lekkere ideeën? Laat je reactie achter in de comments hieronder.