Deze Japanse pokebowl met kip is voor mij een mix tussen lekkere comfortfood en het gevoel thuis uit eten te zijn. Een fijne combinatie, toch? Je kan er dus voor kiezen om dit gerecht in goed gezelschap aan een netjes gedekte eettafel te eten, of je ploft in je joggingbroek op de bank en kiest voor ‘verder kijken’ op Netflix. Hoe dan ook ga je genieten van deze maaltijd, zeker als je net als ik gek bent op sushi. Deze pokebowl met kip heeft bovendien zoveel verschillende componenten dat elke hap die je neemt weer anders kan zijn. Een gerecht dat nooit saai wordt dus!
Wat ingrediënten betreft hoef je voor dit recept niet per se naar een toko of Aziatische supermarkt: als je een grote supermarkt in de buurt hebt is de kans groot dat je alle ingrediënten daar gewoon kan vinden. Ik koop mijn edamame zelf graag bij de toko, omdat ze daar zakken in de diepvries hebben die goed betaalbaar zijn. De appie hier om de hoek heeft ze echter ook vers en ingevroren in het assortiment.
Natuurlijk kan je ook zelf variëren met dit recept. Misschien heb je zin in een andere groente? Wat denk je van wat blokjes avocado erbij? Of misschien wil je liever een pokebowl met vis? Kies dan bijvoorbeeld voor blokjes zalm of tonijn. Of maak hem vegan door voor gemarineerde tofu te kiezen. Je kan er alle kanten mee op, afhankelijk van waar je zin in hebt.
Recept: Japanse pokebowl met kip
Ingrediënten
- 200 gram kipfilet in blokjes
- 2 el sojasaus
- 2 el neutrale olie
- 150 gram sushirijst
- 1 el sushiazijn
- 1/4 vel nori, in kleine stukjes geknipt
- 100 gram edamame (vers, of uit de diepvries)
- 1 teen knoflook
- 125 gram zeewiersalade (wakame)
- 100 gram peen julienne, of gesneden met een spiraalsnijder
- 1 el sesamolie
- 75 gram radijsjes, gewassen en in partjes gesneden
- 75 ml azijn
- 3 el suiker
- 1 el zwart sesamzaad
- 1 el wit sesamzaad
- zeezout uit de molen
- keukenzout
Instructies
- bereid de sushirijst volgens de instructies op de verpakking, in water met zout
- roer daarna de sushiazijn en de stukjes nori erdoor en laat afkoelen
- marineer de stukjes kip kort in de sojasaus en één eetlepel neutrale olie en roer af en toe door
- verwarm 75 ml azijn met 50 ml water, de 3 el suiker en een snuf zout in een pannetje en roer totdat de suiker is opgelost
- giet dit mengsel over de radijsjes heen in een klein bakje, zodat ze helemaal onder staan
- laat een paar minuten staan, giet af en dep droog met keukenpapier (hoe langer je dit laat staan, hoe sterker de smaak wordt; proef dus regelmatig, ik vind een minuut of 2 zelf genoeg)
- verwarm een koekenpan met antiaanbaklaag op middelmatig tot hoog vuur en bak de gemarineerde kipstukjes tot ze gaar zijn, roer regelmatig door, dit zou niet veel langer dan 5 minuten moeten duren
- strooi hier na het bakken het witte sesamzaad overheen
- bak in een andere koekenpan in de overgebleven eetlepel neutrale olie de edamame met wat zeezout uit de molen tot ze een beetje kleuren op middelmatig vuur
- zet het vuur laag en pers hier de teen knoflook boven uit en roer alles nog even goed door elkaar, zorg ervoor dat de knoflook nog wel even meebakt, maar niet kleurt
- meng ondertussen de gesneden peen met de sesamolie en het zwarte sesamzaad en maak op smaak met zout
- stel nu je pokebowls samen door alle elementen naast elkaar in een kom te serveren – eventueel kan je beginnen met een bodempje rijst, omdat je daar in verhouding meer van hebt
Ik vind het lekker om de pokebowl lauwwarm te serveren. Je kan hem echter ook prima langer van te voren maken en koud opdienen.
Maak jij dit recept? Dan ben ik heel benieuwd hoe je het vond. Laat je het hieronder in de reacties weten? Dat vind ik leuk om te lezen!