Al eens eerder plaatste ik hier een recept voor een cake met een ingrediënt dat ik als kind graag at (deze anijscake, met poeder voor anijsmelk en anijshagel). Ook het recept wat je hieronder vindt, is geïnspireerd door iets wat ik vroeger graag at: chocoladeboter. (#nospon) Choba, of chocoladeboter, is wat deze cake zo fudgy maakt.
Ken jij Choba? Heb je dat vroeger ook op je brood gegeten? Of heb je het kuipje misschien wel eens in de winkel zien staan en je afgevraagd wat het is? Choba is dus chocoladeboter, er zit cacao door en suiker en het is dus zoet broodbeleg, maar ook zeer geschikt om mee te bakken. Ik maakte er deze lekkere chocoladecake mee en heb het recept klein gehouden. Je haalt er 6 punten uit. Een goed recept voor een doodgewoon weekend dus. Je hebt er geen goede reden voor nodig, geen feestje of bezoek. Die 6 punten zijn zo op.
Recept: fudgy cake met choba
Ingrediënten
- 100 gram choba (chocoladeboter)
- 150 gram roomboter
- 50 gram bruine basterdsuiker
- 1 zakje (8 gram) vanillesuiker
- 100 gram bloem
- 20 gram cacaopoeder
- 1/2 ei*
- snufje zout
Instructies
- Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bekleed de bodem en randen van een springvorm van 18 – 20 centimeter met bakpapier.
- Mix de choba, roomboter, basterdsuiker, vanillesuiker en een snufje zout met de beslaghaken van je mixer in een beslagkom, totdat het een egale crème is.
- Zeef de bloem en cacaopoeder boven de beslagkom en mix weer goed door elkaar.
- Voeg als laatst het halve ei toe.
- Meng nog even goed en giet het beslag daarna in de beklede springvorm.
- Zet de cake 30 – 35 minuten in de oven. Controleer de gaarheid rond 30 minuten met een satéprikker. Als deze schoon uit de cake komt nadat je hem erin hebt gestoken, is de cake klaar. Zo niet; geef hem nog die extra 5 minuten.
*een half ei is niet zo moeilijk als je misschien denkt: breek het ei boven een schaaltje en kluts het goed door elkaar. Giet dan de helft bij het beslag. Eventueel kan je een weegschaal gebruiken als je het precies wilt doen, maar voor dit recept geldt dat het niet op de gram nauwkeurig hoeft. Van de andere helft van je ei maak je bijvoorbeeld een kleine omelet voor op brood, of doe er een extra ei door voor een grotere portie.
Uiteraard kan je dit recept verdubbelen om er 12 punten van te kunnen snijden. Dan ben je meteen van dat halve ei af. Gebruik dan een grotere springvorm en laat de cake wat langer in de oven staan. Ik schat in zo’n 45-50 minuten, maar hou hem goed in de gaten, want ik heb hem niet met dubbele hoeveelheden getest.
Ga je deze cake maken? Laat me dan hieronder weten in de reacties hoe hij is bevallen. Dat vind ik leuk om te lezen!
Hij is maar 1cm hoog geworden.
Wel erg lekker.
Moet er geen rijsmiddel in?
Waar gaat het mis?
Hoi Desiree, ik denk dat hij gewoon is gelukt hoor! Hij hoort laag en fudgy te zijn. Eventueel kan je nog een iets kleinere vorm gebruiken. Van een rijsmiddel zal hij iets luchtiger worden, dat kan uiteraard. Dan kies je voor zelfrijzend bakmeel in plaats van bloem.
Maar fijn om te horen dat hij lekker was!