Een traybake op je menu staat garant voor twee dingen: je hoeft geen pannen af te wassen en als het eten eenmaal in de oven staat, hoef je er amper naar om te kijken. Een echte makkelijke maaltijd dus! Deze traybake met rode bieten en chipolataworstjes staat binnen ongeveer 15 minuten in de oven. En het is dat je na een half uur even moet omscheppen, want anders had je daarna een uurtje kunnen bijslapen, of hardlopen, of boodschappen doen. Want zo weinig liefde heeft deze traybake nodig.
Hij geeft daarentegen heel veel liefde terug, want alle ingrediënten worden stuk voor stuk heerlijk in de oven. De sjalotjes worden zacht, de bieten lekker knapperig, en die worstjes… die moet je zelf maar gewoon proeven, want dat kan ik niet beschrijven. Ik weet wel dat ik overweeg om dit soort worstjes nooit meer in een pan te bakken, maar gewoon altijd in de oven.
Het recept staat hieronder. Ik heb het gemaakt voor 2 personen, dus staat het recept ook voor 2 beschreven. Als je een grote ovenschaal heb, kan je hem echter ook prima voor 4 maken. Uiteraard verdubbel je dan gewoon de ingrediënten.
Recept: traybake met rode bieten en chipolataworstjes
Ingrediënten
- 500 gram krieltjes in schil vastkokend
- 300 gram chipolataworstjes
- 4 wortels
- 2 rode bieten (ongekookt*)
- 2 grote of 4 kleine sjalotten
- 1 stevige appel
- 3 takjes tijm
- 3 takjes rozemarijn
- 3 el zonnebloemolie
- zout en peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden celsius.
- Boen de krieltjes schoon, maar schil ze niet.
- Schil de wortels, haal de topjes eraf en snij in stukken van een centimeter.
- Schil de rode bieten (draag handschoentjes, of, net als ik, een boterhamzakje om je hand*) en snij elk in 8 partjes.
- Schil de appel en snij ook in 8 partjes.
- Haal de schil van de sjalotten af en snij elk in 4 stukken.
- Hussel alle bovenstaande ingrediënten door elkaar met de zonnebloemolie en wat zout en peper.
- Doe in een ovenschaal en leg de verse kruiden erop en daarna de worstjes.
- Zet deze schaal een uur in de oven.
- Na een half uur moet alles even gehusseld worden. Zorg wel dat de worstjes daarna weer bovenop liggen en draai ze zo dat de lichtste kant boven ligt.
*De bieten in dit recept kan je niet vervangen voor gekookte. Dat is echt een heel ander effect. Verse rode bieten zijn bij de meeste supermarkten wel te verkrijgen. Er zit een dikke schil omheen die je er met een dunschiller af kan halen. Daarna snij je er gemakkelijk met een mes doorheen. Niet ingewikkelder dan een aardappel, zou je zeggen. Het probleem bij rode bieten zit hem echter in de kleurstof die erin zit en die ook wel even op je handen blijft zitten als je ze met je blote handen pakt. Draag dus handschoenen, als je die hebt. Of doe een boterhamzakje om je hand en hou de biet die je schilt en snijdt met die hand vast. Knoei je op je kleren? Dan kan je er beter meteen de vlekkenreiniger op loslaten.
Ga je deze ovenschotel maken? Laat me dan hieronder weten in de reacties hoe het is bevallen. Dat vind ik leuk om te lezen!
Op zoek naar meer inspiratie voor een avondmaaltijd? Bekijk dan eens deze dinerrecepten. Misschien zit er wel wat lekkers voor vanavond tussen!
Deze traybake is heerlijk. Wat verrassend hoe goed de rauwe bietjes smaken.
Lekker zijn die bietjes hè? En de rest van het recept ook natuurlijk 🙂