Een kop soep bij de lunch, of ’s middags als tussendoortje kan erg lekker zijn. Vooral in de koude wintermaanden kan ik hier erg van genieten: het warmt me op en bovendien vult het goed. Het liefst maak ik soep zelf. De recepten zijn immers vaak eenvoudig en daarbij kost een pan soep maar een fractie van wat je in de winkel voor dezelfde hoeveelheid zou moeten neerleggen.
Gisteren maakte ik soep van gegrilde groenten. Ik maakte foto’s tijdens het maken, maar wist nog niet of hij online zou komen, eerst maar even het resultaat afwachten. Gelukkig was hij heerlijk!
Ingrediënten
- 3 tenen knoflook
- 1 gele ui
- 1 rode ui
- 2 sjalotjes
- 6 tomaten
- 3 wortels
- 1 groene paprika
- olijfolie
- salie
- peper en zout
- bouillonblokje
- staafmixer of blender
- ovenschaal
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Pel de knoflook, schil de wortels en snijd deze samen met de uien, tomaten en paprika in stukken.
- Gooi al deze groentes in een ovenschaal.
- Doe er wat olijfolie, peper en zout over, en strooi er wat salie overheen en zet het geheel in de oven.
- Laat de groentes zeker een half uur in de oven staan. Ga wel af en toe even kijken en schep alles halverwege even om. Het is niet de bedoeling dat je zwarte randjes ziet, maar de groentes moeten wel (zo goed als) gaar zijn.
- Als de tijd om is, of de groentes gaar zijn, doe je alles in een soeppan op middelmatig vuur en laat je het nog even sudderen.
- Kook 1 liter water in de waterkoker en brokkel een blokje bouillon over de groentes. Giet genoeg van het kokende water over de groentes zodat ze net onder staan en roer tot het bouillonblokje is opgelost.
- Vervolgens haal je de pan van het vuur, pak je de staafmixer en pureer je de soep tot hij glad is. Je kunt hiervoor ook een blender gebruiken. Van alle ingrediënten is de wortel het hardst. Het zal even moeite kosten voor deze helemaal gepureerd is. Even geduld dus, maar uiteindelijk zal je eindigen met een volledig gladde soep. Eventueel kan je nog wat water toevoegen, om de dikte naar wens te krijgen.
Ik moet nog even toevoegen dat soepingrediënten bij mij voornamelijk op basis van beschikbaarheid in de pan belanden, en de kans dus ook groot is dat ik deze soep nooit meer precies hetzelfde maak. Gebruik dus gerust andere groenten als deze nog in je koelkast liggen. De smaak zal er vast niet minder om zijn!
Zijn jullie ook zo gek op soep? En wat is jouw favoriete smaak?
Laat
het ook vooral even weten (reageer hieronder in de comments) als je een
andere combinatie dan in mijn recept hebt getest! Ik ben gek op nieuwe
ideeën!