Deze vlechtbroodjes met rabarber zijn een leuke afwisseling op de rabarbercrumble die ik ook regelmatig maak. In totaal heb ik echter helemaal niet zoveel rabarber recepten in mijn repertoire. Het rabarberseizoen is namelijk altijd veel te snel voorbij, waardoor ik snel terugval op recepten waarvan ik weet dat ze lekker zijn. Op het moment dat ik dit schrijf, is de oogstperiode al goed onderweg. Zo jammer eigenlijk dat we niet het hele jaar gebruik kunnen maken van deze heerlijke groente. Of is het fruit? Google vertelt mij dat rabarber officieel groente is, het is namelijk geen vrucht, maar ik eet het zelf wel als fruit. En ik denk dat dat voor veel mensen geldt.
Oké, terug on topic. Dit nieuwe recept probeerde ik deze week, en later deze maand en daarna zeker ook volgend jaar ga ik hem zeker opnieuw maken. Deze rabarberbroodjes van bladerdeeg smaakten namelijk heerlijk! Ik vind ze het lekkerst bij een kop koffie of thee. Leuk om te maken als je bezoek krijgt bijvoorbeeld. Als je het vlechtwerk genoeg aandacht geeft, zal er misschien wel gedacht worden dat je de broodjes bij de bakker hebt gehaald. 😉
Recept: vlechtbroodjes met rabarber
Ingrediënten
- 4 plakjes bladerdeeg uit de diepvries
- ongeveer 8 el rabarbercompote*
- 3 el rietsuiker
- 1 ei
- scheutje melk
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en leg ze op een vel bakpapier op een bakplaat. Zorg ervoor dat de ietwat plakkende kant boven ligt.
- Verdeel elk plakje bladerdeeg in gedachten in 3 gelijke kolommen. Trek met een mesje twee héél lichte verticale strepen tussen die 3 kolommen, alleen maar om de grens aan te geven.
- Nu snij je de linkerkolom 9 keer horizontaal in van de linkerrand tot de grens van de eerste kolom die je met een dunne streep hebt aangegeven. Zo krijg je 10 stroken, waar je straks vanaf links mee gaat vlechten.
- Aan de rechterkant doe je hetzelfde. Je eindigt dan met een aan twee kanten ingesneden plak bladerdeeg, zoals ook zichtbaar is op het plaatje onderaan de pagina.
- Leg twee eetlepels rabarbercompote op de middelste kolom van het bladerdeeg.
- Nu is het tijd om te vlechten. Pak de strook linksboven en vouw die naar rechts. Laat hem een beetje schuin naar beneden wijzen.
- Pak dan de strook rechtsboven en vouw die naar links, ook weer een beetje schuin, over die eerste strook heen.
- Nu pak je weer linksbovenaan een nieuwe strook, en die leg je weer naar rechts, ietwat schuin naar beneden.
- En dan weer rechtsbovenaan een nieuwe strook, en die weer naar links.
- Zo ga je door tot je onderaan bent. De onderste strook gebruik je om de onderkant mee af te sluiten.
- Doe alle bovenste stappen ook voor de andere plakjes bladerdeeg, totdat je 4 vlechtbroodjes hebt.
- Kluts het ei met een scheutje melk, en kwast elk broodje daarmee in, voor een mooie bruine kleur.
- (Je houdt ei over, bewaar dit gerust in een bakje, voeg er later nog een ei aan toe en bak dat als omelet.)
- Bestrooi tenslotte de 4 broodjes met rietsuiker. Ik had 3 eetlepels nodig om ze mooi te bedekken.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak de broodjes ongeveer 20 minuten. Houd ze richting de eindtijd goed in de gaten, je wil niet dat ze te donker worden. Vind je ze juist nog wat te licht, geef ze dan nog een paar minuten extra.
*In bovenstaand recept wordt gebruik gemaakt van rabarbercompote. Maar hoe maak je dat? Veel mensen zullen daar hun eigen recept voor gebruiken. Mocht jij nog nooit rabarbercompote (of rabarbermoes) klaargemaakt hebben, kan je dit recept volgen:
– maak 500 gram rabarber schoon, dat doe je door de stengels te wassen, de uiteindes eraf te snijden en de stugge draden te verwijderen
– snijd de rabarber in stukken van ongeveer 1 centimeter en doe deze samen met 3 eetlepels suiker(vervanger) in een pannetje
– ik voeg het liefst zo min mogelijk water toe, omdat ik mijn rabarbercompoteniet zo vloeibaar wil maken, maar daardoor moet je veel roeren en het vuur niet te hoog zetten
– na een tijdje wordt de rabarber zachter en komt er ook wat vocht vrij, waardoor het een moes wordt; blijf roeren totdat er geen harde of grote delen meer inzitten, daarna is de rabarbercompote klaar
NB. Je gebruikt minder dan de helft van deze hoeveelheid rabarbercompote voor de vlechtbroodjes. Eet de rest bijvoorbeeld als bijgerecht bij een maaltijd met gebraden vlees, of combineer het met yoghurt of vla als ontbijt of toetje.
Nog even een waarschuwing: als deze vlechtbroodjes met rabarber uit de oven komen, wil je ze misschien meteen eten, maar ze zijn dan echt loeiheet. Laat ze even 10 á 15 minuten afkoelen, je wil je lippen of tong immers niet verbranden. Daarna zeg ik wel: snel aanvallen, want als ze nog een beetje warm zijn, zijn de broodjes het allerlekkerst.
Ga je deze rabarberbroodjes maken? Laat me dan hieronder weten in de reacties hoe ze zijn bevallen. Dat vind ik leuk om te lezen!