Heb jij wel eens zelf woksaus gemaakt? Als je het eenmaal onder de knie hebt, zal je het een eitje vinden! Ik help je op weg met dit recept met zelfgemaakte woksaus. Een recept waar talloze variaties op te verzinnen zijn, dus probeer maar raak!
Nederland telt talloze ‘all you can eat’ restaurants waar je in een rij kan aansluiten om je zelf bij elkaar gezochte bordje vlees en groente te laten wokken. Op een groot krijtbord achter de koks staan de woksauzen waar je uit kan kiezen. Vaak staat er – voor ieders veiligheid – achter hoe pittig de saus is, weergegeven in rode pepertjes. Ik waag mezelf niet aan heel pittige sauzen, maar ik denk dat iedereen wel iemand kent die zonder blikken of blozen de saus met 5 pepertjes erachter bestelt. Mij niet gezien!
Het zelf maken van woksauzen leerde ik uit het boek Receptloos van Marlies Kooiman, niet meer te koop helaas, maar mocht jij een hobbykok zijn en ooit een tweedehandsje tegenkomen, blader hem dan zeker eens door. Ik heb er veel uit geleerd.
Recept: wokschotel met zelfgemaakte woksaus
Ingrediënten
- noodles naar keuze voor 2 personen (ik gebruikte udon noodles van de toko)
- 200 gram biefstukpuntjes (of snij zelf biefstuk in stukjes)
- 400 gram wokgroente (ik gebruikte een zak voorgesneden Chinese wokgroenten, maar je kan ook Thaise kiezen, of zelf wat verse groenten in stukken snijden)
- 2 tenen knoflook, gepeld
- 3 lente-uitjes, buitenste blad, bruine stukjes en wortels eraf
- 2 centimeter verse gember, geschild
- 1/2 verse rode peper
- 1 el zonnebloemolie
- 1 tl Chinese 5 spice
- zeezout uit de molen
- 3 el sojasaus
- 2 el honing
- 1 el limoensap
- 1 el sesamolie
- 1 tl maizena
- bakboter/-olie (wat je gewend bent te gebruiken)
Instructies
- Begin met het vlees op kamertemperatuur laten komen. Leg deze een kwartier van te voren alvast in de verpakking buiten de koelkast.
- Dep het vlees daarna droog met een stukje keukpapier en meng met 1 el zonnebloemolie, een paar draaien zeezout uit de molen en met 1 tl Chinese 5 spice.
- Hak de halve rode peper met de knoflook, lente-uitjes en gember fijn in een keukenmachine of met de hakmolen van een staafmixer. Zet even apart.
- Snijd eventueel de groentes.
- Meng voor de woksaus in een bakje de sojasaus, honing, limoensap en sesamolie door elkaar met een garde.
- Bind de saus met een maizenapapje. Dit maak je in een apart bakje. Eerst doe je de maizena in dat bakje en doe er daarna ongeveer evenveel water bij. Roer dat door tot je een witte egale vloeistof hebt. Roer deze door de woksaus.
- Nu heb je alle voorbereidingen gedaan en staan al je ingrediënten klaar.
- Bereid de noodles zoals aangegeven op de verpakking. En vergeet ze straks niet even tussendoor af te gieten.
- Zet een wokpan op het vuur. Zet het vuur zo hoog als je pan en je fornuis toelaten. (Gebruik je een wok met antiaanbaklaag, bak dan op middelhoog vuur. Heb je net als ik een plaatstalen wok? Laat hem dan lekker heet worden.)
- Doe bakboter/-olie in de wok en bak de biefstukpuntjes op hetzelfde hoge vuur. Blijf het vlees door te pan bewegen en haal het eruit zodra de stukjes rondom bruin zijn. Bewaar even in een apart bakje.
- Doe eventueel wat extra boter of olie in de wok en laat weer terug op temperatuur komen.
- Doe dan het gehakte mengsel van knoflook, lente-ui, gember en rode peper in de pan en bak kort aan terwijl je het continu in beweging houdt.
- Voeg dan de groentes toe en blijf roeren. Vergeet -zeker als je een plaatstalen wok hebt- niet om af en toe goed over de bodem te gaan. Af en toe blijft er immers wel eens een stukje groente plakken.
- Voeg na een paar minuten je zelfgemaakte woksaus toe. Roer even goed door en zet dan het vuur uit. Voeg het vlees weer toe en roer ook de gekookte noodles er doorheen.
- Verdeel over twee borden.
Eventueel kan je nu nog wat toppings toevoegen. Verse koriander of peterselie bijvoorbeeld, nog wat ringetjes lente-ui of rode peper, wat sesamzaad, gehakte cashewnoten of pinda’s. Maar dit is zeker niet noodzakelijk.
De variaties op dit recept zijn eindeloos. (Ander vlees, vis, garnalen, vega, verschillende groentes… Geen zin in noodles? dan lekker met rijst!) Eigenlijk kan bijna alles wat je maar verzint. Net als variaties in de saus, zolang je maar de smaken zout, zoet en zuur blijft gebruiken. Heb jij een lekkere variant gemaakt? Laat het me dan zeker hieronder weten!
Op zoek naar meer inspiratie voor een avondmaaltijd? Bekijk dan eens deze dinerrecepten. Misschien zit er wel wat lekkers voor vanavond tussen!