Meteen naar het recept? Scroll naar beneden om een stap-voor-stap instructie te vinden om zelf schnitzels te paneren.
De sterkste herinneringen die ik overhoud van vakanties gaan vaak over eten. Tapas in Madrid, pancakes in de VS, meterslange toetjesbuffetten in Turkije, de allerlekkerste aïoli op Mallorca. Dat soort dingen blijven hangen, samen met andere mooie momenten natuurlijk. Ik vind het prachtig hoe eten zo sterk vertegenwoordigd is in ons geheugen. Niet zo gek natuurlijk, want eten is een sociale activiteit; het verbindt mensen. Samen van hetzelfde lekkers genieten maakt je band sterker. Dat werkt zo over de hele wereld. Er is geen enkele cultuur waar eten puur functioneel is. Overal op aarde eten mensen in groepsverband en worden maaltijden gedeeld.
Voor veel mensen is échte (wiener)schnitzel zo’n gerecht waar ze mooie herinneringen aan hebben, door wintersport of andere vakanties. Zoals je ze in Oostenrijk eet, vind je ze hier niet in de supermarkt. Niet alleen omdat ze daar vaak groter dan je bord zijn, maar ook omdat de bereidingswijze heel anders is. Elke wintersporter weet: als je een kant en klare ‘wienerschnitzel’ in de supermarkt koopt, zal je dat zeker niet terugbrengen naar dat ene restaurantje in de bergen.
Maar wist je dat het helemaal niet zo moeilijk is om zelf je schnitzels te paneren? Het zijn maar drie stappen om te doorlopen. Het enige wat je extra nodig hebt is wat diepe borden om elke stap goed voor te bereiden. En als je die zelfgepaneerde schnitzels daarna bakt in een kleine laag olie, zoals ze dat ook in restaurants doen, waan je je misschien wel even in Oostenrijk.
Hoe je zelf schnitzels kan paneren:
Schrik niet van de lange lijst instructies. Uiteindelijk zijn het echt maar drie stappen. Ik heb ze alleen zo uitgebreid mogelijk opgeschreven, zodat je eerste zelf-schnitzels-paneren-ervaring gegarandeerd lukt.
Ingrediënten
- 2 varkensschnitzels (ongepaneerd!)
- 1 ei
- 2 eetlepels bloem
- 50 gram paneermeel
- zout uit de molen
- peper uit de molen
- zonnebloemolie (minstens 2 dl)
- eventueel schijfjes citroen en verse peterselie voor de garnering
Instructies
- Haal de schnitzels uit de koelkast en laat terwijl je de overige voorbereidingen doet een beetje op kamertemperatuur gooien.
- Maak ook alvast je groente/aardappelen/salade/patat, want als je eenmaal met de schnitzels begint ben je binnen 10 minuten klaar en heb je geen handen meer vrij.
- Zet twee diepe borden klaar. In één bord giet je het paneermeel, meng hier wat zout en peper doorheen.
- Breek in het andere bord het ei en kluts dit tot je een egale massa hebt.
- Bestrooi de schnitzels ook aan beide kanten met een snufje zout.
- Zet een hoge pan met aanbaklaag, bijvoorbeeld een hapjespan, op middelhoog vuur en giet hierin ongeveer een halve centimeter zonnebloemolie. Let op dat het vuur niet te hoog staat, dan wordt je olie te heet. Je wil bovendien geen vlam in de pan.
- Leg ook alvast een tang klaar om je vlees straks om te keren.
- Vanaf nu ga je paneren en bakken.
- Je begint met een laagje bloem. Ik gebruik hier graag een theezeefje voor, omdat je de bloem dan heel goed kan mikken en doseren. Zorg ervoor dat je aan alle kanten van de schnitzels een dun laagje bloem hebt, ook de zijkanten. Klopt een teveel aan bloem er goed af, dit is niet lekker!
- Pak dan met je linkerhand één schnitzel en haal deze door het ei, aan beide kanten.
- Laat even uitdruipen en leg hem dan in het bord met paneermeel.
- Gebruik nu je rechterhand om de schnitzel in zijn geheel met paneermeel te bedekken. Hou deze hand zo schoon mogelijk, anders paneer je uiteindelijk je vingers ook.
- Zodra deze schnitzel klaar is laat je hem voorzichtig in de hete olie zakken. Als het goed is komt de olie tot de zijkanten.
- Paneer nu met dezelfde 3 stappen de tweede schnitzel en leg die naast de andere schnitzel in de pan. (Was daarna snel je handen!)
- De schnitzels hebben per kant maar een paar minuten nodig, dus hou ze goed in de gaten.
- Zodra de onderkant mooi bruin is, kan je ze omkeren. Na een paar minuten zal ook de andere kant klaar zijn.
- Haal de schnitzels om de beurt uit de pan (ze zullen niet tegelijk klaar zijn, ze gingen immers ook niet tegelijkertijd in de pan) en leg ze even op een keukenpapiertje om uit te lekken.
- Schep nu je eten op, leg de schnitzels erbij en garneer eventueel met een schijfje citroen en wat verse peterselie.
Natuurlijk kan je dit gerecht ook voor meer personen maken. Als je schnitzels zelf wil paneren voor bijvoorbeeld 4 personen, wacht dan even met ze bakken totdat ze allemaal gepaneerd zijn. Daarna bak je ze per 2 stuks. Uiteraard kan je ook twee pannen op het vuur zetten om ze in één keer te bakken.