Je bent van mij misschien simpele en alledaagse recepten gewend, maar voor deze dirty chai panna cotta moet je even de tijd nemen. Moeilijk is het echter niet. Je hebt geen ingewikkelde technieken nodig. Wel ga je aan de slag met gelatine. Misschien voor jou geen dagelijks ingrediënt, maar laat je er niet door afschrikken. Het is betaalbaar en helemaal niet moeilijk te gebruiken. Je vindt het overigens bij de bakproducten in de supermarkt.
Deze dirty chai panna cotta is een variant op een normale panna cotta, een Italiaans nagerecht, een soort pudding, die ik bedacht terwijl ik wat aan het experimenteren was. Ik ben gek op de chai latte van Starbucks, en kies ook wel eens voor de ‘dirty’ versie. Dat is een chai latte met een shot espresso erdoor. Al experimenterend met panna cotta-recepten bedacht ik dus dat het leuk zou zijn om hier chai-kruiden aan toe te voegen. En met een extra espressolaagje erbovenop, zou het een dirty chai panna cotta worden.
En hoewel ik echt wel eens ideeën in mijn hoofd heb die in werkelijkheid niks worden, werd dit toetje precies zoals ik wilde. Gelukkig was het nog lekker ook! Uiteraard deel ik het recept nu hier. Verdubbel gerust de hoeveelheden als je voor meer dan 2 mensen kookt. Graag zelfs, want dit toetje is perfect voor een etentje. Na het afruimen van het hoofdgerecht hoef je de glaasjes namelijk alleen maar uit de koelkast te pakken.
Ingrediënten
- 250 ml slagroom
- 3 zakjes spicy chai-thee (bv. van Pickwick) – label eraf geknipt
- 2 steranijs
- 1/2 kaneelstokje
- 5 kardemompeulen
- 1 kruidnagel
- 3 gelatineblaadjes (let op: je gebruikt er eerst twee voor de panna cotta en later nog één voor de koffielaag)
- 60 gram + 2 tl suiker
- 2 zakjes espresso
- chocolade mokkaboontjes
- evt. kaneelpoeder
Instructies
- Doe de slagroom met de theezakjes, steranijs, kaneelstokje, kardemompeulen en kruidnagel in een goed afsluitbaar bakje en laat dit een nacht in de koelkast staan. Schud er af en toe mee, zodat de smaken goed in de slagroom trekken.
- Na een nacht is de slagroom lichtbruin van kleur en ruikt hij lekker kruidig. Doe de volledige inhoud van het bakje en 60 gram suiker in een steelpannetje en warm het rustig op.
- Week tegelijkertijd 2 blaadjes gelatine in een bakje koud water.
- Roer door de slagroom tot hij bijna kookt. Doe het vuur uit.
- Giet dan de inhoud van de pan door een zeef en doe de slagroom dan terug in de pan. Alle specerijen en de theezakjes kunnen nu weg.
- Knijp de gelatineblaadjes uit, zodat er zo min mogelijk water aan zit.
- Voeg ze toe aan de warme slagroom en roer door totdat ze helemaal zijn gesmolten.
- Verdeel de slagroom daarna over twee mooie glazen en laat deze minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
- Na deze 4 uur vermeng je de 2 zakjes espresso met 125 ml kokend water.
- Roer dit goed door met 2 tl suiker erdoor.
- Week het laatste blaadje gelatine in koud water. Voeg deze daarna toe aan de espresso en roer goed door.
- Verdeel de espresso over de panna cotta, zodat er een dun laagje overheen zit. Misschien heb je niet alles nodig. Dat is afhankelijk van de breedte van je glas.
- Zet de glazen weer terug in de koelkast. Ditmaal gaat het opstijven iets sneller, waarschijnlijk duurt het zo’n 1 á 2 uur.
- Garneer de panna cotta met mokkaboontjes en strooi er wat kaneelpoeder overheen.
Let op: je begint bij dit gerecht minstens een dag van te voren! En ook tussen de rest van de stappen zit wachttijd. Hou hier dus rekening mee in je planning. Je kan de wachttijd altijd langer maken als dat beter uit komt. De dirty chai panna cotta blijft een paar dagen goed in de koelkast.