Hieronder vind je geen recept, en ook geen tips voor in de keuken. Ik wil je graag wat vertellen over mijn nieuwe kookboekenproject, waar ik sinds januari mee bezig ben.
Net als veel foodies en hobbykoks heb ik een enorme hoeveelheid kookboeken. Afgelopen december kreeg ik een flinke stapel erbij van mijn vriend en kocht ik zelf ook nog een aantal boeken in de kookboekenweek, waardoor ik door de bomen het bos niet meer zag. Ik had ineens zoveel nieuwe kookboeken dat ik niet wist waar ik moest beginnen. Maar ik wilde wel aan de slag, want veel van mijn nieuwe kookboeken gingen over keukens waar ik nog weinig van weet. Ik wil graag nieuwe dingen leren, maar ik wilde zoveel leren dat mijn overzicht weg was.
Vroeger pakte ik nog wel eens een stapel kookboeken uit de kast en ging met post-its aan de slag. Ik plakte dan bij alle lekkere recepten zo’n notitieblaadje en maakte daarna een lijst met alles wat ik wilde maken. Vaak waren die lijsten best lang. En vaak kwam er van het maken uiteindelijk niks. Zo’n lange lijst is immers niet zo uitnodigend om aan te beginnen. Inmiddels weet ik dat dat niet voor mij werkt. Het werkt voor mij beter om met korte lijstjes te werken.
Mijn vriend zei: dan pak je toch gewoon elke week een ander kookboek erbij? Dat vond ik wel een goed idee. Maar de vraag bleef: met welke moet ik dan mee beginnen? Ik wilde helemaal niet elke week moeten kiezen. Maar ik wilde ook niet gewoon van links naar rechts alle boeken op mijn plank af gaan.
De oplossing kwam in de vorm van een app: ik heb een app gedownload die als een soort grabbelton werkt. Alle namen van mijn kookboeken staan erin, en elke week trek ik in de app een ander kookboek uit de ’ton’. Inmiddels ben ik ruim een maand met dit kookboekenproject bezig en het werkt perfect! Ik leer elke week weer nieuwe dingen, en we eten de hele week door ontzettend lekkere dingen.
Een keer maakte ik een tafel vol turkse mezze, zoals je deze ook op de foto’s in deze blog kan zien. Hierbij hoorden lekkere salades, fetakaas in filodeeg, zelfgemaakte hummus en pitabroodjes.
Ik maakte ook recepten uit een Belgisch kookboek, inmiddels al twee soorten falafel en ontzettend lekkere Thaise soep. Je vindt me tegenwoordig bovendien regelmatig in een Aziatische supermarkt of toko, omdat ik weer eens ingrediënten nodig heb die de gemiddelde Albert Heijn niet heeft.
Dit kookboekenproject duurt nog wel even, want met het wekelijkse ritme dat ik nu heb, vakanties en feestdagen uitgezonderd, red ik het op zijn vroegst om medio 2021 klaar te zijn. En eigenlijk weet ik nu al, dat ik dan gewoon weer opnieuw begin. Alle boeken terug in de grabbelton en verder koken en leren en proberen. De hobbykok in mij geniet intens. (En vriendlief overigens ook, want hij mag helpen om alles op te eten.)
Vind je het leuk om te zien wat ik kook uit mijn week-kookboek? Volg me dan op instagram. Over een tijdje zal ik uiteraard ook hier weer een update plaatsen, maar op instagram zie je alles ‘live’ voorbij komen.